Zes miljoen om openbaar vervoer boost te geven en prijsstijging te voorkomen

FLEVOLAND • Do 30 november 2023 | 15:30 • Donderdag 30 november 2023 | 15:30

De provincie Flevoland heeft 6,2 miljoen euro gekregen om ervoor te zorgen dat de prijzen van het regionale openbaar vervoer komend jaar niet stijgen. Daarnaast moet het geld eraan bijdragen dat het regionale vervoer na de coronajaren structureel verbeterd wordt en dat het aantal reizigers weer toeneemt.

Trein- en buskaartjes dreigden komend jaar bijna 12 procent duurder te worden. In september werd een motie van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker aangenomen. Zij stelde voor om 420 miljoen euro beschikbaar te stellen, waarvan 300 miljoen voor het stads- en streekvervoer.

Het demissionaire kabinet gaf in oktober gehoor aan de wensen van de Kamer. Per provincie is naar het aantal reizigers en het aantal gereden kilometers gekeken. Zo kwam Flevoland uit op ruim 6 miljoen. Dat is één van de laagste bijdragen.

Meeste voor Utrecht en Noord-Brabant
Van de twaalf provincies ontvangt Zeeland het minste geld: zo'n 3,2 miljoen. Zuid-Holland ontvangt zo'n 16,2 miljoen euro, iets minder dan Utrecht (17,6) en Noord-Brabant (17,0).

Limburg krijgt via de verdeelsleutel bijna 14 miljoen euro, Overijssel 13,3 miljoen, Groningen 11,6 miljoen en Friesland een kleine 10 miljoen euro. Noord-Holland ontvangt 7,8 miljoen.

Vervoerregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag krijgen ook geld. Respectievelijk 85 en 73 miljoen.

Ook geld naar NS
De overige 120 miljoen euro gaat eenmalig naar de NS, zodat de prijs van de treinkaartjes komend jaar gelijk kan blijven.

De provinciale ov-bestuurders vreesden onlangs dat het effect van de 300 miljoen euro grotendeels weer zou verdwijnen. Het ministerie van Onderwijs wilde namelijk de jaarlijkse bijdrage voor het studentenreisproduct met zo'n 200 miljoen.

Na een lobby vanuit de provincies en een motie in de Tweede Kamer is dat plan voor in ieder geval volgend jaar van de baan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel