Kortdurige behandeling tegen kanker kan voortaan vanuit huis

FLEVOLAND • Do 30 november 2023 | 23:14 • Donderdag 30 november 2023 | 23:14

Inwoners van Noordoostpolder en Urk kunnen vanaf volgende week chemo- en immunotherapie aan huis krijgen. Het gaat om kortdurende kuren en injecties in de behandeling tegen kanker. Daartoe is besloten zodat het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord en Sneek plek vrijhoudt voor de meest urgente gevallen. Ook hoeft op deze manier minder te worden gereisd.

Het Antonius Ziekenhuis begon in 2020 met het zogenoemde 'Toediening Thuis' in Zuidwest-Friesland. Om dit ook in Noordelijk Flevoland mogelijk te maken is nu een samenwerking aangegaan met Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). Dinsdag wordt gestart met de thuisbehandeling van de eerste vier patiënten.

ZONL nam drie nieuwe oncologieverpleegkundigen aan voor de behandelingen aan huis. Ook zijn er nog vier verplegers in opleiding. Daarmee denkt de zorggroep de groei aan te kunnen. De artsen van het Antonius Ziekenhuis blijven bij de thuiszorg betrokken.

'Geen bezuiniging maar meerwaarde'
Oncologieverpleegkundige Alice Brus zegt dat de zorg aan huis geen bezuiniging is maar een verbetering. "Zo kunnen mensen in hun eigen omgeving beter tot rust komen en geeft het een veilig gevoel thuis." Per patiënt wordt er gekeken of het mogelijk is. De behandelingen zijn ook alleen voor mensen die bijvoorbeeld al stabiel zijn en voor degenen voor wie het veilig is.

Infuustherapie voor mensen met chronische ziektes zoals MS en reuma wordt al vaak thuis gegeven. Het gaat dan om pijnbestrijding met zogenoemde ketamine-infusen en aderlatingen. Dat moet door de samenwerking tussen ZONL en Antonius steeds vaker thuis gaan gebeuren.

Intensieve zorg ook steeds vaker vanuit huis
Vorige week vrijdag werd al duidelijk dat ook intensieve en langdurige zorg in noordelijk Flevoland vaker thuis gaat plaatsvinden. Dat gebeurt omdat de locaties vol zitten waardoor de zorg anders georganiseerd moet worden, aldus ZONL.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel