​​​​​​​Jongeren over toekomst Flevoland: 'Willen echt wel wat zeggen'

FLEVOLAND • Vr 1 december 2023 | 7:33 • Vrijdag 1 december 2023 | 7:33

In discussie met elkaar over de toekomst van Flevoland. Dat is in het kort het Provinciaal Jeugddebat Flevoland dat donderdagmiddag werd gehouden.

Zo'n 25 jongeren voerden het debat in de grote zaal van het Provinciehuis in Lelystad. Ze zijn tussen de 12 en 18 jaar. "Ik vind het gewoon super leuk", zegt Eveline Angenet. "Ik hou van debatteren. Het is gewoon een leuke bezigheid."

Ook Emely Fernandes heeft ervan genoten. Ze wil eigenlijk advocaat worden. "En ik dacht misschien is het wel leuk om even te kijken hoe alles er vanuit een ander perspectief eruit ziet."

Wat waren de onderwerpen?
De debatten gingen over de thema's: drinkwater in de provincie, de eiwittransitie en de toekomstbestendige mobiliteit voor in Flevoland. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar volgens organisator Noor Molenaar van de Nationale Jeugdraad, valt dat wel mee. "Tieners weten echt wel meer dan je zou denken hoor". Ook de eerste kennismaking met de politiek helpt daarbij. "Ze willen dan echt wel wat zeggen, af en toe".

Bram Knemeijer vond het vooral een leerzame dag. "Zo'n debat is best wel goed om je zicht op de wereld te verbreden," zegt hij. Voor Eveline is debatteren echt een passie. "Ik vind het belangrijk dat wij als kinderen ook wat onze provincie. Want wij zijn uiteindelijk de toekomst."

Volgend jaar is de dertigste editie van het Jeugddebat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel