'Een verlies voor Urk', onverwacht vertrek van burgemeester Van den Bos

URK • Vr 1 december 2023 | 5:11 • Vrijdag 1 december 2023 | 5:11

Een verlies voor Urk, een ontzettende domper en een complete verrassing. Het vertrek van burgemeester Cees van den Bos maakt veel los bij politiek Urk. Gemeenteraadsleden spreken lovende woorden over de burgemeester, sommigen zijn teleurgesteld, andere snappen de overstap wel.

Donderdagavond werd duidelijk dat Van den Bos na ruim drie jaar Urk gaat verlaten. Hij wordt burgemeester van Goes en gaat daarmee terug naar Zeeland. De burgervader is geboren in Bruinisse en woonde daar ook tot aan zijn vertrek naar Urk.

Gewaardeerde burgemeester
Jacob de Borst van de SGP noemt het vertrek van Urker burgemeester een "ontzettende domper" voor het hele dorp. "Het is een zeer gewaardeerde burgemeester, niet alleen bij de raadsleden, maar voor het hele dorp." De Borst roemt de levenshouding en voortvarendheid van de afscheidnemende burgemeester. "Hij is door de Urker in het hart gesloten."

"Hij is door de Urker in het hart gesloten"

— Jacob de Borst, SGP
Verbinder
'Uitermate jammer', noemt fractievoorzitter van de ChristenUnie Meindert Bakker het vertrek van Van den Bos. Het is volgens hem een verlies voor Urk en een aanwinst voor Goes. Hij vindt hem een verbinder en een goede netwerker die de gemeente goed heeft vertegenwoordigd.

Van den Bos in de raad

Goede bestuurder
Volgens Hart voor Urk voorman Jan Koffeman was Van den Bos net bezig met de zaak op poten te zetten. "Ik vond het een heel goede bestuurder." Koffeman zegt wel dat ze een beetje aan elkaar moesten wennen, maar dat dat net gebeurd was.

Hij vindt ook dat Van den Bos snel vertrekt. Hij had liever gehad dat de burgemeester zijn eerste periode van zes jaar vol had gemaakt. "Hij staat er nog maar zo kort". Koffeman zegt 'een beetje teleurgesteld' te zijn.

"Hij staat er nog maar zo kort"

— Jan Koffeman, Hart voor Urk

Betrokken bij jeugd
Van den Bos was volgens Gemeentebelangen een goede en betrokken burgemeester, vooral bij de jeugd. Fractievoorzitter Hendrik Hakvoort begrijpt wel dat de burgemeester vertrekt. "Goes is toch een maatje groter en dichterbij zijn thuis."

Het aangekondigde vertrek was volgens Hakvoort 'een donderslag bij heldere hemel.' Een opvolger vinden wordt volgens Hakvoort een uitdaging.

Ook fractievoorzitter van de PVV Hendrik Wakker heeft gereageerd op X. Hij vindt het ontzettend jammer dat Van den Bos vertrekt, omdat hij hem altijd als een sterke voorzitter ervaarde.

Krachtig Urk vindt het bij monde van commissielid Jan Hakvoort jammer dat de burgemeester zo snel vertrekt: "Veel zaken stonden in de steiger en daarom is het extra jammer dat hij zo snel vertrekt. Krachtig Urk had liever gezien dat hij nog een paar jaar was gebleven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel