Dochters beschuldigen vader van jarenlange mishandeling: cel- en werkstraf geëist

EMMELOORD • Vr 1 december 2023 | 20:04 • Vrijdag 1 december 2023 | 20:04

Tegen een man uit Emmeloord, die jarenlang zijn twee oudste dochters zou hebben mishandeld, is twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 240 uur. De 51-jarige ontkent dat hij ooit geweld heeft gebruikt. Zijn dochters zeggen jaren door hem te zijn mishandeld, geïntimideerd en gekleineerd.

Hij zal heus wel eens zijn stem hebben verheven bij een ruzie, maar geweld heeft hij nooit gebruikt. Dat zei de oud-Emmeloorder vrijdag in de rechtbank in Lelystad. "Ik vind het moeilijk om te zeggen dat mijn dochters liegen, maar ze liegen wel."

De man, die inmiddels in Steenwijk woont, vertelde dat het leven met zijn twee dochters jarenlang onrustig was. Beide kampen volgens hem met autistische stoornissen, hadden problemen op school, kozen 'foute' mannen en gebruikten veel drank en drugs.

Aangifte
Op 3 december 2020 ging dat goed mis in Emmeloord, waar ze toen nog woonden. De jongste van de twee zegt dat haar vader die dag een sigaret in haar jas vond en uit zijn vel sprong. Hij duwde de sigaret in haar mond en sloeg haar een blauw oog. Zij trok halsoverkop bij haar oudste zus in, die toen al uit huis was, en stapte naar de politie om aangifte te doen.

Al vanaf haar twaalfde mishandelde haar vader haar, vertelde ze in de rechtbank. Hij sloeg, rammelde haar door elkaar, schreeuwde, intimideerde en kleineerde haar. Haar zus zou hetzelfde hebben meegemaakt vanaf haar vierde, die besloot ook aangifte te doen tegen haar vader.

Intimideren
Daarop kregen de twee Whatsappjes van hun vader waarin hij ze volgens hen intimideerde. "Als je een juridische strijd wilt en je volhardt in je aangifte, dan heeft dat ernstige gevolgen. Dan zijn wij op geen enkele wijze flexibel meer", stond daar ondermeer in.

Volgens de verdachte kunnen die teksten misschien intimiderend worden opgevat, maar waren ze niet zo bedoeld. "Wij waren gewoon bezorgd over de hele situatie." Bovendien zou hij niet degene zijn geweest die dat heeft gestuurd, maar zijn vrouw.

Wat hem betreft is er niets gewelddadigs gebeurd in al die jaren. Dat hebben zijn vrouw, zoon en jongste dochter ook verteld bij de politie. Familie en vrienden om hem heen omschrijven de man als een lieve, rustige en betrokken vader.

Twee gezichten
Zijn dochters, nu 19 en 24 jaar oud, omschrijven hem als een man met twee gezichten. Daar kan hij zich niets bij voorstellen. De advocaat van de oud-Emmeloorder zei ook dat met de verhalen van de vrouwen 'behoedzaam' moet worden omgegaan. "Zij hebben namelijk allebei een forse rugzak."

De officier van justitie vindt dat er genoeg bewijs is voor de mishandeling. Zij eist bovenop de voorwaardelijke celstraf en werkstraf dat hij 750 euro aan schadevergoeding aan de vrouwen moet betalen.

De straf is voor de oud-Emmeloorder niet zijn grootste zorg. Hij wil vooral dat het goed gaat met zijn kinderen en heeft daar veel zorgen om. Eén lichtpuntje is wel dat een van zijn dochters weer contact met zijn vrouw heeft opgenomen. "Er is weer contact, al is het nog broos. Maar daar zijn we heel gelukkig mee."

De uitspraak volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel