Met onbekenden knutselen en bingo spelen zodat je niet eenzaam bent in december

EMMELOORD • Ma 4 december 2023 | 6:45 • Maandag 4 december 2023 | 6:45

De decembermaand staat van oudsher in het teken van warmte, gezelligheid, samenzijn en verbinding. Maar voor sommige Flevolanders is dat niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Zij staan er alleen voor, en voor hen zijn de inloophuizen in de provincie dan ook van groot belang. Omroep Flevoland ging langs bij Inloophuis Bouwerskamp in Emmeloord.

Aan een grote tafel vol knutselspullen wordt kerstversiering gemaakt, bedoeld voor de verkoop tijdens een kerstmarkt. Eén van de bezoekers is Annemiek Boelhouwer, zij is inmiddels een bekend gezicht in de inloop. Haar huisgenoten gaan overdag naar dagbesteding, en Annemiek blijft dan alleen thuis achter. Voor gezelligheid en aanspraak komt ze naar de inloop.

"Anders had ik nu in de goot gelegen"
Naast haar zit Karel Snabel, ook hij is een vaste bezoeker. Terwijl hij geconcentreerd aan een keramieken kandelaar werkt, vertelt hij dat het een tijd geleden niet goed met hem ging. Hij ging aan de drank als hij alleen thuis was, en dat patroon moest doorbroken worden.

Inmiddels heeft hij de alcohol afgezworen en geven de bezoekjes aan de inloop hem structuur. "Als ik dat niet gedaan had, had ik nu in de goot gelegen", zo vertelt Snabel.

Terwijl twee jonge jongens 'een biljartje leggen', spelen andere bezoekers een bordspel. In de keuken wordt ondertussen roti gemaakt, want ook voor eten ben je aan de Bouwerskamp aan het goede adres. Een man zit aan de stamtafel met koffie en de krant. Medewerker Harmien Hamming benadrukt dat iedereen hier welkom is.

De inloop is een gezamenlijk initiatief van verschillende zorginstellingen en daardoor komen er veel cliënten, maar de ontmoetingsplek is nadrukkelijk ook bedoeld voor inwoners zonder hulpvraag. Volgens Hamming maakt een gemêleerd gezelschap de sfeer er alleen maar beter op.

De inloop wil dan ook een grotere bekendheid krijgen en meer publiek trekken. De beste manier om dat te doen is het organiseren van een bingo, weten de medewerkers uit ervaring. Bingo is namelijk erg populair. Als bezoeker en vrijwilliger Cor Zwemer zijn laatste hap roti achter de kiezen heeft, bevestigt hij dat. Hij is degene die de prijsjes voor de bingo regelt. Hij gaat daarvoor langs bij bedrijven in de Noordoostpolder, in de hoop dat ze iets willen schenken.

Vage getalletjes op kleine balletjes
Maar door het intensieve gebruik is de bingomachine inmiddels aan het eind van zijn latijn. De getalletjes op de kleine balletjes zijn vervaagd en bijna onleesbaar geworden. Inloop Bouwerskamp wil nu graag een professioneel apparaat aanschaffen dat vaker gebruikt kan worden.

Omdat daar geen budget voor is, hebben de medewerkers samen met de RegioBank en het project Samen voor de Buurt een inzamelactie gestart. Doel is om 1000 euro op te halen. Daarvan kan eventueel ook nog nieuw tuinmeubilair en materiaal voor workshops worden aangeschaft. Er kan nog tot eind december wordt gedoneerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel