Busvervoer in Flevoland op de schop: dit verandert er

FLEVOLAND • Za 9 december 2023 | 9:20 • Zaterdag 9 december 2023 | 9:20

RRReis. Dat is de nieuwe naam voor het openbaar busvervoer in Flevoland, met uitzondering van Almere. Vanaf zondag 10 december wijzigt de dienstregeling. Opletten geblazen dus als je met de bus reist.

Het bedrijf EBS heeft de nieuwe concessie in de wacht gesleept. De komende 13 jaar rijden de bussen van dat bedrijf door Flevoland. Maarten Spaargaren van EBS: ''Het is heel spannend. We zijn hard aan het werk. Er moet nog een hoop gebeuren, maar we hebben er vertrouwen in dat het goed gaat komen.''

Want de buschauffeurs worden ingewerkt en overal moet het RRReis-logo komen bij de haltes. De dienstregeling wordt uitgebreid met vijf nieuwe snelreislijnen. Voor een groot deel van de lijnen veranderen de vertrektijden en aansluitingen. Reeds aangekochte abonnementen blijven geldig, maar worden vervangen door nieuwe abonnementen.

Dronten krijgt buurtbusvereniging
Bijzondere wijziging is de stadsdienst in Dronten. Maarten Spaargaren: "Die wordt overgenomen worden door een hele actieve en enthousiaste buurtbusvereniging. Die gaat met twee buurtbussen rijden. Dat zijn weliswaar twee kleinere voertuigen, maar die zitten dan wel goed vol. Die gaan elk half uur rijden, ook op zaterdag en ze gaan veel meer langs wijken in Dronten dan nu het geval is. Ik denk dat dit echt een verbetering is en dat hoor ik ook van die mensen daar terug.''

Elektrische bussen
Een groot deel van de vloot in de regio zijn ruim 230 elektrische bussen van BYD. De bussen hebben geen schadelijke uitlaatgassen en zijn een stuk stiller. De bussen zijn voorzien van wifi en usb-aansluitingen om mobieltjes te laden. De introductie van de elektrische bussen is stapsgewijs. Pas in het voorjaar van 2024 is de hele vloot elektrisch.

Provincie
De nieuwe snelRRReis lijnen zijn:
- 207 Harderwijk - Lelystad Batavia Stad
- 214 Lelystad Emmeloord - Steenwijk
- 215 Urk - Nagele - Kampen
- 216 Almere - Zeewolde - Harderwijk
- 218 Lelystad - Urk

Met de snelRRReis-lijnen kan tussen Urk en Lelystad en tussen Harderwijk en Batavia Stad zonder overstap worden gereisd. De reistijd tussen Urk en Kampen wordt ruim 20 minuten korter.

Lelystad
Met lijn 11 krijgen reizigers een nieuwe snelle verbinding tussen station Lelystad Centrum en Lelystad-Haven. In combinatie met lijn 1 kun je vanaf 10 december van maandag tot en met zaterdag overdag ieder kwartier tussen het station Lelystad Centrum en Lelystad-Haven reizen.

Emmeloord
De dienstregeling tijdens de spits van lijn 146 (Kuinre - Emmeloord – Dronten) wordt uitgebreid. De extra spitsritten en de ritten in de avonduren en het weekend tussen Dronten en Swifterbant worden vervangen door lijn 143.

Dronten / Swifterbant
Lijn 147 (Dronten – Harderwijk – Barneveld) wordt vanuit Harderwijk verlengd naar Barneveld en vervangt op dit traject lijn 205. In de ochtend rijden 2 ritten in Dronten door als lijn 646 naar de Aeres Hogeschool.

Lijn 143 rijdt vanaf Dronten via Swifterbant naar Lelystad en vervangt op dit traject lijn 145. In Lelystad rijdt de bus via bedrijventerrein Oostervaart en het ziekenhuis. Daarmee neemt het aantal reismogelijkheden voor inwoners van Swifterbant verder toe, met name van en naar Lelystad in de avonduren en in het weekend.

Zeewolde
Lijn 142 (Harderwijk – Zeewolde – Nijkerk – Amersfoort). Het eindpunt wijzigt naar station Amersfoort Vathorst. Daarmee is er vanuit Zeewolde een directe verbinding met Nijkerk Corlaer en Amersfoort Vathorst. De dienstregeling tussen Nijkerk en Vathorst is afgestemd op die van lijn 101. In de avonduren rijdt lijn 142 langer door en is het aantal reismogelijkheden naar Zeewolde vergroot.

Op RRReis.nl/dienstregeling-bus staat een compleet overzicht van alle wijzigingen per lijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel