Vredesmars loopt door centrum van Lelystad

LELYSTAD • Zo 3 december 2023 | 15:59 • Zondag 3 december 2023 | 15:59

Enkele tientallen mensen namen zaterdag in Lelystad deel aan de vredesmars. Zonder vlaggen en spandoeken, maar met knuffels en bloemen liepen de deelnemers van De Meent naar het Stadhuisplein. Daar was een bescheiden manifestatie met toespraken en muziek.

De vredesvlag was het enige symbool dat gedragen werd in de mars. "Het is geen pro-Palestinamars, geen pro-Israëlmars, maar een pro-mensenmars", aldus Magdalena Charlot, organisator namens de Stichting MENS. "We vinden dat het geweld in de Gazastrook en Israël moet stoppen."

Veel deelnemers aan de vredesmars tekenden een petitie van Amnesty International. Daarin wordt de Nederlandse regering gevraagd zich hard te maken voor een blijvend staakt-het-vuren in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Korte verstoring
De manifestatie werd kort verstoord door een klein groepje mensen een groot spandoek en met vlaggen. Ze riepen pro-Palestina leuzen. Op verzoek van Charlot vertrokken de groep weer snel. "Ik begrijp hun woede, maar wij willen deze manifestatie neutraal houden. Wij willen laten zien dat wij als inwoners van Lelystad, ongeacht geloof, etniciteit of afkomst, voor vrede en verbinding zijn."


Eén van de sprekers was Klaas de Lange, predikant van de Ontmoetingskerk. "Ik denk dat het mooi is om in Lelystad te zien dat er mensen zijn die zich sterk willen maken voor vrede. Niet meteen een positie kiezen maar er voor willen gaan dat mensen elkaar in de ogen kijken en op elkaar proberen te vinden. Het zou mooi zijn als dat hier in de stad kan, maar het zou ook mooi zijn als machthebbers in deze wereld dat zouden kunnen opbrengen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel