Eerste inwoner van Almere Lia de Clerk (90) overleden

ALMERE • Ma 4 december 2023 | 11:34 • Maandag 4 december 2023 | 11:34

Lia de Clerk, de eerste inwoner van Almere, is zondag 3 december overleden. Ze was 90 jaar. De Clerk woonde oorspronkelijk in Amsterdam en verhuisde in 1976 naar Almere. Op 30 november van dat jaar kreeg ze de eerste sleutel uitgereikt.

Onder grote belangstelling van onder andere de minister van Verkeer en Waterstaat en de Landdrost werden toen de eerste vijfentwintig sleutels uitgereikt. In meerdere interviews blikte ze terug op die eerste momenten in de nieuwe stad Almere. "Het regende verschrikkelijk. Het was noodweer gewoon. En dan maak je de deur open en dan zie je je huis. Dan ben je gewoon hartstikke gelukkig."

In onderstaande video blikken Lia en haar man terug, een opname uit 1999:

In Almere ging de familie De Clerk wonen aan de Schoolwerf in Almere Haven. Het meest blij was Lia met de aparte slaapkamers voor haar twee dochters. Op de buitengevel van de woning hangt een plaquette die herinnert aan de eerste inwoners.

Walk of Fame
In 2013 werd de eerste tegel in de reeks van de Almeerse Walk of Fame geplaatst. Op de tegel met jaartal 1976 staat echtpaar De Clerk afgebeeld. Het kwam voor de Almeerse als een verrassing toen ze het kunstwerk onthulde. "Ik vind het schitterend gewoon."

In 2016 trok Lia de Clerk naar Den Haag. Samen met de 200.000ste inwoner van de stad werd een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer. Daar werd een grote taart overhandigd om de groei van Almere te vieren.

Later dat jaar had De Clerk een ontmoeting met koning Willem-Alexander. Bij een werkbezoek aan Nobelhorst ging de koning in gesprek met oude en nieuwe pioniers. Daar vertelde De Clerk haar verhaal over de eerste jaren in de nieuwe stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel