Eke uit Lelystad is geraakt door situatie van vluchtelingen Kijkduin en zamelt nu kleding in

LELYSTAD • Di 5 december 2023 | 6:22 • Dinsdag 5 december 2023 | 6:22

Eke Brouwer uit Lelystad is een inzamelactie begonnen om asielzoekers warm te kleden. Ze is op zoek naar winterkleding in alle soorten en maten. Die winterkleding gaat ze het komende weekeinde uitdelen in Kijkduin. Want daar worden sinds kort asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel opgevangen in een hotel aan zee.

Eke Brouwer boekte enige tijd geleden zelf een kamer in dat hotel voor een leuk weekendje uit aan de kust. En toen hoorde ze begin vorige week van het plan om in juist dat hotel een groep van 100 asielzoekers op te vangen. Het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, noemde de opvang een 'zeer acute situatie'.

Twijfel
Eke vroeg zich eerst af of ze het uitje wel moest laten doorgaan maar die twijfel duurde niet lang. "Ik wist al heel snel, nou deze gedachte moet ik helemaal niet hebben."

Eke besloot daarop het hotel te bellen met de vraag of ze misschien iets kon doen. "Ze waren heel blij dat ik belde en dat ik niet de volgende was die de reservering wilde annuleren. En ze gaven aan dat er behoefte was aan winterkleding."

Kledingkast door spitten
De Lelystadse besloot daarop een oproep te doen via X. Ze riep mensen op om de kledingkast door te spitten op zoek naar spullen die ze kunnen missen. En dat hielp.

Vorig weekeinde werden er al veel tassen naar Eke gebracht. Ook zijn er mensen uit de buurt van het hotel in Kijkduin langs geweest om spullen te brengen.

Niet genoeg
Eke weet dat wat zij bij elkaar weet te brengen niet genoeg zal zijn om alle 120 asielzoekers van warme kleding te voorzien. Maar dat is voor haar geen reden om dan maar niks te doen. "Ik geef het daar af bij de receptie en dan hoop ik dat die mensen er iets aan hebben."

Of het bij één inzamelactie zal blijven, weet Eke nog niet. De vluchtelingen blijven in ieder geval tot 15 januari in het hotel. "Maar Ter Apel zit overvol en het blijft voorlopig nog wel even koud. Dus ik zou het alleen maar fijn vinden als we daar nog meer spullen heen kunnen brengen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel