Om de beste biertapper te worden moet het schuim van je pilsje de juiste bolling hebben

URK • Di 5 december 2023 | 7:13 • Dinsdag 5 december 2023 | 7:13

Een biertje tappen, da’s een makkie, zou je denken. Maar om het helemaal volgens de regels te doen, dat is andere koek. In restaurant het Achterhuis op Urk werden maandagavond de voorrondes van het NK Biertappen voor teams uit Noordoostpolder gehouden.

Milissa Koopmans en Maaike van der Velden van restaurant Schokland wonnen en mogen door naar de finale. Zij wonnen van dertien teams uit verschillende plaatsen in Noordoostpolder.

Techniek
De teams spoelen eerst de glazen. Kijken goed of er geen schuim op zit en of ze schoon zijn. Ze tappen dan traag en voorzichtig het bier. Dat alles onder het toeziend oog van een vierkoppige jury die zowel bij het tappen van het bier als de presentatie alles goed in de gaten hield.

"We letten op hoe ze aan komen lopen, of ze goed gekleed zijn, hoe ze de viltjes neerleggen of ze droge handen hebben en hoe ze het biertje neerzetten", zegt één van de juryleden.

Vrolijke glimlach
Het jurylid bukt zich vervolgens en kijkt of de hoogte van het schuim in de twee glazen op gelijke hoogte staat. En het belangrijkste: "We letten ook op of ze het met een vrolijke glimlach doen en het liefst een gemeende glimlach."

"Het gaat vooral om hoe je tapt en of je de juiste bolling hebt op het biertje," weet Marisca Stam die in het team van 't Voorhuys in Emmeloord mee doet aan de voorrondes. Dennis Goossens, van restaurant Schokland, doet al jaren mee aan het evenement: "Het is vooral de beleving, de gastvrije uitstraling, die is doorslaggevend."

De landelijke finale van het NK Biertappen is op 11 januari in de RAI in Amsterdam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel