Plan voor energieopslagsysteem in Dronten, op gebied van 12 voetbalvelden groot

DRONTEN • Di 5 december 2023 | 10:28 • Dinsdag 5 december 2023 | 10:28

Ten noorden van het transformatorstation aan het Olsterpad in het buitengebied van Dronten moet een groot energieopslagsysteem komen. Dat blijkt uit een brief aan de Dronter gemeenteraad van B&W. De opslag moet helpen bij het leveren van duurzame energie aan het landelijke hoogspanningsnet en opgewekte energie bewaren als er op dat moment geen vraag naar is.

Drie bedrijven willen de opslag bouwen onder de noemer van het project 'Dronter Energie Opslag' (DEO). Het gebied waar het opslagsysteem moet komen is ongeveer 6 hectare (12 voetbalvelden) groot en ligt op agrarische grond tussen het Olsterdwarspad en het transformatorstation.

Het ontwerp is nog niet definitief, maar op dit moment is het meest waarschijnlijke scenario dat er veel kleinere kasten naast elkaar komen te staan. Dat zijn dan de batterijen waarin de energie wordt opgeslagen. Ook komen er bosschages rondom de batterijen, zodat het bouwwerk niet direct in het landschap zichtbaar is.

Voordat het bouwwerk gerealiseerd kan worden, moet eerst het bestemmingsplan worden goedgekeurd. Een ontwerp daarvan ligt nu voor zes weken ter inzage. In de eerste helft van volgend jaar wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad, zodat deze een besluit kan nemen.

Stroomstoring door kortsluiting onderstation
Bij het Olsterpad ontstond vorig jaar kortsluiting. Daardoor zaten duizenden gezinnen en bedrijven in delen van Flevoland, Utrecht en Gelderland een uur zonder stroom.

Op de wegen ontstond chaos door laaghangende hoogspanningskabels. Ruim 300 reizigers moesten worden geëvacueerd toen een trein op de Hanzelijn bij Swifterbant strandde, net nadat een hoogspanningskabel in contact kwam met een bovenleiding van het spoor. Er was maandenlang geen treinverkeer mogelijk.

In september blikte Omroep Flevoland terug op de grote stroomstoring. Lees ook: Zo ging het mis op het hoogspanningsnet op 2 september 2022.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel