Pin- en geldstortautomaten vaker kapot dan is beloofd

FLEVOLAND • Wo 6 december 2023 | 6:00 • Woensdag 6 december 2023 | 6:00

Pinautomaten en automaten waar losse bankbiljetten kunnen worden gestort, hadden de afgelopen drie maanden vaker een storing dan de banken hadden beloofd. Dat blijkt uit cijfers die door de regionale omroepen en de NOS zijn verzameld. Wel deed Flevoland het beter dan gemiddeld.

In deze provincie was er de afgelopen maanden dagelijks bij 3 van de 72 pinautomaten een storing, dus bij ruim vier procent. Van de 24 biljetstortingsautomaten in de provincie werkten er dagelijks 2 een tijdlang niet, dus bij ruim 8 procent.

Landelijk was de laatste maanden dagelijks tien procent van de pinautomaten een tijdlang in storing. Voor stortingsautomaten lag het aantal storingen per dag op acht procent. Geldmaat-automaten voor het storten van munten zijn in de cijfers niet meegenomen.

Landelijke norm
Geldautomaten in Nederland worden tegenwoordig allemaal beheerd door Geldmaat. Met dit initiatief van de ABN AMRO Bank, Rabobank en ING zijn afspraken gemaakt over het aantal storingen dat op mag treden. Voor pinautomaten geldt dat landelijk niet meer dan 2,5 procent een storing mag hebben. Voor stortingautomaten geldt een norm van 3,5 procent.

Uit de cijfers van Geldmaat blijkt dat het aantal storingen sinds september enigszins daalt. De automatenbeheerder belooft dat de grootste problemen in de loop van deze maand zijn opgelost. Rond kerst wordt er vaker contant geld gestort en opgenomen, bijvoorbeeld omdat mensen een eindejaarsuitkering hebben gekregen.

Het bedrijf is nog bezig om problemen bij automaten waar je geld kunt opnemen op te lossen. Mankracht en onderdelen zijn vooral daarop ingezet. Geldmaat wijst erop dat er meer automaten zijn waar je kunt storten dan volgens gemaakte afspraken verplicht is.

Verantwoording
De regionale omroepen en de NOS verzamelden in de maanden september, oktober en november data over de bijna 3.500 Geldmaat-automaten in Nederland. Ieder uur werd van elke automaat opgevraagd of die in bedrijf was of niet. Dit werd gecombineerd met gegevens over de openingstijden van de locatie waar de geldautomaat staat. Op basis van deze informatie berekenden we een gemiddeld storingspercentage. De data die hiervoor gebruikt is, werd verkregen via de locatiewijzer van Geldmaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel