Lelystad wil geen stadhuis meer, maar een 'huis van de stad'

LELYSTAD • Wo 6 december 2023 | 6:43 • Woensdag 6 december 2023 | 6:43

De begane grond van het stadhuis in Lelystad moet opgepimpt worden. Met de aanpassingen moet er meer ruimte komen voor ontmoeting en ontspanning. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie van de schetsen van de nieuwe indeling van de benedenverdieping van het gebouw.

De trouwzaal, raadszaal, ingang van de bibliotheek, de informatiebalie: het kan allemaal wat warmer en er mag meer groen in het gebouw. "We moeten van een stadhuis, naar een 'huis voor de stad' gaan," zegt verantwoordelijk wethouder Sjaak Kruis (GroenLinks).

Door de aanpassingen moet het volgens de wethouder veel prettiger en vanzelfsprekender worden dat inwoners af en toe binnenlopen.

Huiskamerachtige setting
In het plan van interieurarchitect Elisabeth Tukker van Ector Hoogstad Architecten gaat het aantal balies terug van twintig naar ongeveer vier omdat 'daar niet meer zoveel behoefte aan is'.

Daarvoor moet een huiskamerachtige setting terugkomen. Dan moet gedacht worden aan carpet, beplanting, banken en ook een koffiebar.

Trouwzaal
Ook de trouwzaal wordt opgepimpt, als het aan Tukker ligt. Daarnaast moet de zaal verplaatst worden, van de plek naast de raadszaal naar de ruimte naast de zuidentree. Dan heeft de trouwzaal een eigen ingang.

Enkele raadsleden hadden kritiek op de verplaatsing. Zij vonden dat mensen die gaan trouwen via de hoofdingang naar binnen moeten en niet via een zijingang. Tukker: "Wij vonden juist een eigen entree heel mooi. Dan kan je met de trouwauto voor de deur parkeren en zo met je mooie jurk naar binnen lopen."

Plannen niet definitief
Het duurt nog wel tot 2025 voordat de plannen zijn uitgekristalliseerd. Wat wel zeker is, is dat er extra plekken komen voor flexwerkers en zzp'ers. Raadslid Judith Boertjens (GroenLinks) heeft hierover eerder dit jaar een motie ingediend die onlangs is aangenomen.

"Als zzp'er heb je niet zo heel veel mogelijkheid om ruimte te huren", zegt Boertjens. "Anders zit je toch maar in een café. Dan is het toch leuker om hier te zitten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel