Juwelendief schuldbewust voor de rechter: "Ik heb een domme keuze gemaakt"

ALMERE • Wo 6 december 2023 | 15:52 • Woensdag 6 december 2023 | 15:52

"Ik kan niet beschrijven hoe stom ik me voel. Ik heb een domme keuze gemaakt." Dat zei de 29-jarige verdachte uit Almere die woensdag voor de rechter in Utrecht stond op verdenking van een inbraak bij een juwelier in Spakenburg. De officier van justitie noemde de inbraak 'zeer brutaal en professioneel' en eiste negen maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk.

Een 25-jarige man uit Almere werd in september al veroordeeld tot tien maanden cel - waarvan de helft voorwaardelijk - voor zijn aandeel bij de inbraak. Op 10 april van dit jaar werd met fors geweld ingebroken bij juwelierszaak Jansen aan de Kerkstraat. De daders gingen er met 82.000 euro aan sieraden op een scooter vandoor. De politie was snel ter plaatse omdat buurtbewoners direct alarm hadden geslagen. Na een korte achtervolging werden de verdachten aangehouden.

'Ik werd gewoon zoet gemaakt'
"Ik ben erin beland, ik heb er niet goed over nagedacht en het is gebeurd", verklaarde de 29-jarige verdachte. Hij zei door zijn veroordeelde plaatsgenoot te zijn gevraagd voor de inbraak waarbij zou zijn gezegd dat de pakkans klein was en de buit groot: "Ik werd gewoon zoet gemaakt en in een opwelling heb ik ja gezegd."

De verdachte zei niet betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding van de inbraak. Zowel niet bij het regelen van inbraakgereedschap en een scooter als ook niet bij een voorverkenning van de juwelierszaak en de omgeving. De veroordeelde Almeerder zou deze voorverkenning met twee andere hebben gedaan. Deze twee mannen zouden zijn afgehaakt omdat ze dachten dat ze al 'gezien' waren.

Snel geld verdienen
De Almeerder zei tegen de rechter dat hij hier niet van wist en dat hij anders wel een andere keuze had gemaakt: "Dan gaat het gevoel van snel geld verdienen het niet winnen van de kans gepakt te worden. Mij was iets anders beloofd, dat er helemaal geen risico was."

De advocaat vond de eis van de officier te hoog. Hij benadrukte dat zijn cliënt alleen bij de uitvoering was betrokken. Ook de man die in september werd veroordeeld zou dit volgens de raadsman hebben verklaard. Omdat de verdachte volgens de advocaat meewerkte in het proces en veel spijt toonde, zou een celstraf gelijk aan het voorarrest van 46 dagen volstaan.

'Verkeerd signaal'
Volgens de officier van justitie zou dat geen recht doen aan de situatie en is het een verkeerd signaal voor anderen die snel geld denken te kunnen verdienen met een inbraak. Hij bleef daarom bij zijn eis van vier maanden onvoorwaardelijke cel.

De rechtbank doet op 20 december uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel