Man dwingt vriendin tot sekswerk: "Ze had het gevoel dat ze van hem was"

LELYSTAD • Wo 6 december 2023 | 21:02 • Woensdag 6 december 2023 | 21:02

Een 35-jarige Harderwijker heeft zijn vriendin uit Lelystad, die in de prostitutie werkte, een jaar lang seksueel uitgebuit. Dat zei de officier van justitie woensdag in de Lelystadse rechtbank.

De man dwong de vrouw om veel meer klanten te bezoeken dan ze wilde of aankon. "Tot het moment dat ze het gevoel had dat ze niet meer van zichzelf, maar van hem was", vertelde de aanklager.

Man rook geld
Volgens de officier van justitie rook de man geld toen hij hoorde dat zijn vriendin in de prostitutie werkte. Hij ging zich langzaam aan steeds meer bemoeien met haar escortwerk. Ook wilde hij er meer en meer een slaatje uit slaan.

Het Openbaar Ministerie wil dat de man vier jaar celstraf krijgt en bijna 68.000 euro aan schadevergoeding betaalt. Ook moet de verdachte een contactverbod van vijf jaar met de vrouw en haar familie krijgen.

'Monster'
De man en de vrouw kregen begin 2022 een liefdesrelatie. Maar al snel veranderde de Harderwijker volgens de vrouw in een monster. Hij zou haar regelmatig hebben mishandeld als ze niet wilde werken of weigerde geld af te staan.

Hij zou zelfs een stuk van haar haar hebben afgeknipt en stuurde haar als dreigement een foto van een vuurwapen. "Ik ben de man, jij moet onderdanig zijn", appte hij haar volgens de vrouw.

"Ik ben de man, jij moet onderdanig zijn"

— Appje van de 35-jarige verdachte

De Harderwijker zou ook hebben gedreigd haar familie neer te schieten en hen te vertellen dat de vrouw prostituee was. Ook zou hij hebben gedreigd dit op Facebook te zetten.

'Toxische relatie'
De man kijkt terug op een 'toxische relatie' en beweert dat de vrouw het verhaal verzonnen heeft. Volgens hem ging de vrouw steeds meer drugs gebruiken. Daarom heeft hij zich uiteindelijk teruggetrokken en zich ingelaten met andere vrouwen. Daarna werd zij jaloers en zou ze dit het verhaal verzonnen hebben.

De man bevestigt dat ze wel eens stevige ruzies hadden. Op dat soort momenten zou hij ook hardhandig zijn geweest. "Omdat zij hysterisch was en ik achter het stuur zat bijvoorbeeld. Dat vind ik ook niet goed van mezelf."

Geld ingepikt
Van de 98.601 euro die werd verdiend met het sekswerk, zou de Harderwijker bijna 60.000 euro hebben ingepikt. Hij denkt zelf dat het tussen de 40.000 en 50.000 euro was.

Volgens de man deelden ze het bedrag in tweeën. "Omdat ik al het regelwerk deed, haar chauffeur was en ook heel soms meeging naar klanten."

De officier geloofde niet dat de relatie gelijkwaardig was. Hij baseerde zich bij deze stelling op de vele chatgesprekken tussen de twee. Daarin zou de Harderwijker vaak agressief, dreigend en manipulatief zijn geweest. Bovendien zou de oppas van de vrouw wel eens getuige zijn geweest van het geweld.

Geraffineerd web
De vrouw ging volgens de aanklager niet weg omdat de man een 'geraffineerd web' zou hebben gesponnen van angst, geweld en zoethoudertjes. Ook zou hij haar de hoop geboden hebben dat hij zou veranderen en dat ze samen een gezinnetje zouden stichten. "Daar stap je niet zomaar uit", aldus de officier van justitie.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel