3000 extra laadpunten nodig in Almere: "Ook nu weer een zoektocht"

ALMERE • Do 7 december 2023 | 6:20 • Donderdag 7 december 2023 | 6:20

De gemeente Almere heeft in 2030 meer laadpalen nodig dan aanvankelijk werd gedacht. In 2020 werd nog gedacht dat er 2.500 laadpunten voor elektrische auto's nodig zouden zijn. Nu staat de prognose op 5.500 punten. Dat is meer dan een verdubbeling. De gemeente plaatst laadpalen met twee laadpunten per paal.

Verantwoordelijk wethouder Alexander Sprong is niet zo onder de indruk van het tekort en zegt dat het allemaal reuze meevalt. Volgens de wethouder is Almere één van de koplopers in Nederland als het om laadpalen gaat.

Zoeken naar makkelijke plekken
Omdat de gemeente nu 3.000 punten - 1500 palen - extra moet plaatsen, is een kaart gemaakt met plekken waar die 'gemakkelijk' zijn neer te zetten. De gemeente kijkt niet meer welke locatie het meest geschikt is, maar waar die technisch gezien eenvoudig is aan te leggen. Op dit moment staan op de kaart 900 mogelijke locaties, dat moeten er dus op termijn meer worden.

Sprong wil toch ook de behoefte van inwoners laten meewegen in de keuze van de plek van een laadpaal. "Wij kunnen de palen monitoren en zien hoeveel ze gebruikt worden." Als de gemeente ziet dat er tekorten zijn in bepaalde wijken, kan de gemeente alsnog daar extra palen plaatsen om ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit is.

Problemen bij aanleg
De gemeente voorziet wel problemen bij het aanleggen van de laadpalen. Zo is de levertijd van de materialen opgelopen, is er krapte op de arbeidsmarkt en is het stroomnet in Almere overbelast.

"Dat is ook nu weer een zoektocht," geeft Sprong toe. "We weten dat we in een deel van de stad momenteel een probleem hebben. We zijn constant in gesprek met de netbeheerder."

De gemeenteraad spreekt donderdagavond over het tekort aan laadpalen in Almere.

Bekijk hieronder de actuele kaart met daarop de laadpalen in Almere.

Of klik hier voor de kaart

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel