35 keer achter elkaar in de achtbaan om geld op te halen voor Serious Request

BIDDINGHUIZEN • Do 7 december 2023 | 6:43 • Donderdag 7 december 2023 | 6:43

Maak zoveel mogelijk rondjes non-stop in een achtbaan en haal daar geld mee op. Dat was de opdracht die 3FM-dj Luc Sarneel van luisteraars kreeg voor Serious Request.

De actie van 3FM staat dit jaar in het teken van de ziekte ALS. Dat is een ziekte in de zenuwen die de spieren aansturen. Omdat de zenuwcellen afsterven, komen de signalen vanuit de hersenen en het ruggenmerg niet meer bij de spieren aan. Dit heeft tot gevolg dat de spieren één voor één uitvallen. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar.

Walibi speciaal open
Attractiepark Walibi in Biddinghuizen opende speciaal voor de uitdaging van Serious Request achtbaan Untamed. Luisteraars konden geld doneren voor de actie van de dj. Elke donatie van tien euro betekende één rondje met de achtbaan.

Dj Luc Sarneel kreeg vlak voor de start via 3FM te horen hoeveel rondjes hij moest zien te doen. De teller bleek op 58 te staan.

Vijf keer over de kop
Achtbaan Untamed is ruim een kilometer lang. Je gaat vijf keer over de kop waarbij je een paar keer gewichtloosheid ervaart. De snelheid is bijna 100 kilometer per uur. En dat in het donker. Met een temperatuur van nét boven het vriespunt.

Niet voor de poes, erkent Sarneel. "Het is eng in het donker. Je weet niet waar je heen gaat. Daar had ik helemaal geen rekening mee gehouden. Je ziet niet wat er gebeurt. Je wordt verbaasd door links, rechts, boven, onder."

Luisteraars zagen het niet zitten
Een groep luisteraars mocht mee. Zoveel ze maar wilden. "Ik heb er helemaal geen trek in", erkent één van hen. "Het is 25 jaar geleden voor mij. Ik ben er als de dood voor."

Een andere deelnemer blijkt al evenmin een liefhebber van de achtbaan. "Ik word al misselijk van het entreekaartje van de Efteling", erkent hij. De man doet mee omdat hij zijn collega's had beloofd dat hij zou instappen als zij minimaal 1.000,00 euro zouden ophalen voor Serious Request. "En ze hebben 1.140,00 euro gehaald. Dus ja, ik zit hier nog wel even."

'Lock me Out!'
De uitdaging voor mensen om geld op te halen voor de stichting ALS Nederland heet 'Lock me Out!'. Het idee is dat initiatiefnemers van acties zichzelf laten opsluiten op een zelfbedachte bijzondere locatie. Ze worden daar dan pas weer vrijgelaten als ze hun streefbedrag aan donaties hebben weten binnen te halen.

Volgens Rinske Schouls van de stichting is daarvoor gekozen omdat patiënten met ALS zichzelf vaak een gevangene voelen in hun eigen lichaam. De bijzondere locatie voor Luc Sarneel is dus de achtbaan in Walibi.

3.650 euro opgehaald
Het beoogde aantal van 58 ritten, hebben de deelnemers niet gehaald. Het attractiepark zou tot 21.30 uur open blijven voor de actie. En toen stond de teller op 35 rondjes. Sarneel zegt desondanks trots te zijn op de actie. "We hebben er 3.650.00 euro mee opgehaald."

In Nederland leven gemiddeld 1.500 mensen met ALS, of de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Ieder jaar komen er 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500. Stichting ALS Nederland financiert wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS. De opbrengst van de actie in Walibi gaat naar onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel