Flevoland wil als proefgebied versneld stroomproblemen aanpakken

FLEVOLAND • Do 7 december 2023 | 14:09 • Donderdag 7 december 2023 | 14:09

Flevoland moet met voorrang worden geholpen om de urgente problemen met het stroomnet aan te pakken. De provincie moet de komende vijf jaar een proefgebied worden om te experimenteren met snellere procedures en regels. Dat vragen de provincie en de zes Flevolandse gemeenten in een brief aan demissionair minister Rob Jetten van Klimaat.

De provincie en gemeenten zeggen dat Flevoland buitengewoon hard wordt getroffen door de capaciteitsproblemen op het stroomnet. Er geldt al een jaar een wachtlijst voor bedrijven die een aansluiting willen aanvragen. Uitbreiding van bestaande aansluitingen kan ook niet meer.

Onlangs gaven netbeheerders Tennet en Liander aan dat vanaf 2026 er in delen van Almere geen nieuwe huizen meer kunnen worden aangesloten. Hoewel de beheerders de komende jaren honderden miljoen euro's investeren in uitbreiding van het stroomnet, duurt het nog tot 2029 voordat die projecten zijn afgerond.

Onorthodoxe maatregelen
Dit duurt de provincie veel te lang. De harde afspraken met het Rijk om de komende jaren 40.000 woningen bij te bouwen komen hierdoor in de knel. In hun brief vragen de overheden aan minister Jetten om 'onorthodoxe maatregelen" om de problemen hier aan te pakken.

Zo wil Flevoland voor vijf jaar een zogeheten pilotstatus of proefstatus krijgen. Hierin kan worden geëxperimenteerd met versnelde procedures en regelgeving, zodat de uitbreiding van het stroomnet sneller kan worden gerealiseerd.

Aanvraag duurt 8 jaar
Nu duurt het zo'n acht jaar voordat een aanvraag is doorlopen. Recent zeiden Tennet en Liander in een presentatie voor Provinciale Staten dat ze dit veel te lang vinden.

De provincie en gemeenten willen dat een groep mensen zich speciaal bezig gaat houden met de netcongestie. Daarin zouden Flevoland, Utrecht en Gelderland met het Rijk en de netbeheerders moeten samenwerken.

Flevoland werkt met de twee buurprovincies samen, omdat het stroomnet ook over de provincies is verdeeld. De minister wordt gevraagd de samenwerking te coördineren.

Batterijen
De provincie en gemeenten vragen ook of juridisch en technisch kan worden onderzocht of er zogeheten off-grid stroomaansluitingen mogelijk zijn. Daarbij zitten huizen en bedrijven niet op het gewone netwerk, maar krijgen ze hun stroom van lokale zonneparken of windmolens of uit een grote batterij.

De overheden vragen de minister om voor 20 december een eerste reactie te geven, zodat er daarna vervolgoverleg mogelijk is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel