NS past dienstregeling treinen op Hanzelijn niet aan

DRONTEN • Vr 8 december 2023 | 12:04 • Vrijdag 8 december 2023 | 12:04

De NS ziet geen mogelijkheden om de dienstregeling van 2024 in Flevoland te verbeteren. Daarom blijft het bij één trein per uur naar Dronten in de avonden en zaterdag- en zondagochtend. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in Dronten aan de gemeenteraad.

De provincie en gemeentes in Flevoland protesteerden tegen de plannen. Er werd een oproep gedaan om 'de versobering van de dienstregeling van NS' te herzien.

Zo rijdt er vanaf 1 januari ook geen sprinter meer tussen station Lelystad en Amsterdam Centraal, gaat het aantal treinen vanaf Lelystad in de spits van 6 naar 4 per uur en vertrekken er in de daluren minder treinen vanaf station Almere Buiten.

Veranderd reisgedrag
NS stelt dat de aanpassingen nodig zijn vanwege de inzet van beschikbare middelen en vanwege veranderd reisgedrag. Daarom gingen de NS, de Flevolandse gemeenten en de provincie op 10 november met elkaar in gesprek.

De Flevolandse overheden vinden het jammer dat het afschalen van de NS-dienstregeling buiten de spits onvermijdelijk is, maar zijn tevreden over de gemaakte afspraken. "NS heeft aangegeven uursfrequenties onwenselijk te vinden en het is onze verwachting dat, wanneer de beschikbare middelen er zijn, de halfuursfrequentie op de Hanzelijn zal worden hersteld", aldus het Dronter college.

Afspraken
Het college van burgemeester en wethouders in Dronten schrijft dat er een aantal afspraken zijn gemaakt in het gesprek met de NS, de provincie en de andere gemeentes. Zo komen er op vrijdagen extra ritten met de sprinter Almere Oostvaarders - Amsterdam Centraal.

Ook gaan de partijen zich samen inzetten voor een pilot waarbij eigenaren van nieuwbouwhuizen bij oplevering een NS-abonnement aangeboden krijgen. Deze pilot bestaat nu al, maar wordt uitgebreid naar Flevoland.

Positiever beeld in 2025
De NS ziet de dienstregeling voor 2025 wel positiever in, schrijft het college. De verwachting is dat de aangepaste treinfrequenties stap voor stap weer kunnen worden hersteld. Daarbij heeft de spoorvervoerder toegezegd 'alles op alles' te zetten om in dat jaar de kwaliteit te verbeteren op het Flevolandse spoornetwerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel