Kamer- en Statenlid Boutkan (PVV) stopt met nevenfuncties in Almere

ALMERE • Vr 8 december 2023 | 14:49 • Vrijdag 8 december 2023 | 14:49

Willem Boutkan (PVV) heeft donderdagavond zijn functie als vicevoorzitter van de Almeerse gemeenteraad neergelegd. Ook heeft hij afscheid genomen als voorzitter van het presidium. Dat is het dagelijkse bestuur van de gemeenteraad, dat onder andere over de agenda van de raad gaat. Boutkan blijft wel lid van de gemeenteraad voor de PVV.

De Almeerder heeft meerdere banen en functies. Zo is hij woensdag geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Daarnaast blijft Boutkan functioneren als fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten van Flevoland en lid van de Almeerse gemeenteraad.

Banen en functies combineren
Een Kamerlid mag een baan in de Tweede Kamer combineren met bijvoorbeeld het lidmaatschap in Provinciale Staten of de gemeenteraad. Sommige Kamerleden zien daarvan af omdat het veel tijd en energie kost.

Ook zijn er praktische redenen waardoor veel Kamerleden de verschillende functies niet willen combineren. Vergaderingen in de Tweede Kamer lopen soms uit. Ook moeten Kamerleden geregeld in de Tweede Kamer blijven om te stemmen. Daardoor kunnen ze niet aanwezig zijn bij vergaderingen in de provincie of gemeente.

Oud-voorzitter van de Almeerse PVV-fractie Raymond de Roon was niet altijd bij de gemeenteraadsvergaderingen aanwezig, of kwam hij te laat binnen omdat hij zijn raadlidmaatschap in de Almeerse gemeenteraad moeilijk kon combineren met zijn baan als lid van de Tweede Kamer. De Roon was van maart 2010 tot september 2013 fractievoorzitter van de PVV in Almere.

Is dit uniek?
Willem Boutkan is de enige parlementariër in Nederland die ook Staten- en raadslid is. Volgens RTL Nieuws wordt hij daardoor met 166.000 euro per jaar de grootverdiener van de Tweede Kamer. Zijn jaarlijks inkomen zou hoger zijn dan dat van zijn partijleider Geert Wilders, dat volgens RTL Nieuws blijft steken op 138.000 euro.

Boutkan kwam de afgelopen dagen geregeld in het landelijke nieuws omdat hij verrast reageerde op de verkiezingsuitslag. De Almeerder had niet verwacht dat hij Kamerlid zou worden omdat hij 'op een veilige 30e plaats' stond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel