Zorgen over mogelijk afsluiten Karel Doormanweg na aanleg randweg bij Urk

NOORDOOSTPOLDER • Zo 10 december 2023 | 8:53 • Zondag 10 december 2023 | 8:53

Bewoners en bedrijven aan de Karel Doormanweg in Noordoostpolder maken zich zorgen over een mogelijk negatief bijeffect van de komst van een nieuwe randweg tussen Urk en Tollebeek. Ze hebben daarom tientallen reacties opgestuurd die door de provincie Flevoland zijn gebundeld.

De provincie en de gemeenten Urk en Noordoostpolder onderzoeken op dit moment hoe de steeds drukker wordende Domineesweg in de toekomst ontlast kan worden. Er liggen vier varianten op tafel, waarbij de meest kansrijke een nieuwe weg is. Deze verbindt de Domineesweg rechtstreeks met de Urkerweg en de Staartweg. 

Mocht die variant er komen dan ziet de gemeente Noordoostpolder ook meteen meerwaarde in het maken van een 'knip' in de Karel Doormanweg. Dit om nieuw sluipverkeer dat vanaf de randweg afslaat naar de Karel Doormanweg te voorkomen. De naastgelegen brug over de Nagelervaart zou dan een fietsbrug kunnen worden. 

De meeste omwonenden en agrariërs in de buurt zien dat niet zitten. De randweg zelf is op zich geen probleem, maar de 'knip' in hun weg levert flinke problemen op, schrijven ze aan de provincie. 

"Voor ons zou dit betekenen dat wij niet meer via de bestaande route naar de andere (bedrijfs)locaties kunnen. Dit houdt in dat we met auto’s en landbouwverkeer vijf kilometer extra moeten omrijden via Urk om op andere locaties te komen", zegt één van hen. "Voor ons betekent dit extra kosten en voor het verkeer in Urk lijkt mij dit ook niet bevorderlijk wanneer er meer landbouwverkeer door Urk moet. Dit geldt ook voor een aantal collega akkerbouwers."

De agrariërs willen hun zorgen nu niet nader toelichten voor camera bij Omroep Flevoland. Er komen namelijk nog verschillende vervolgonderzoeken die ze eerst willen afwachten. Wat betreft hun zorgen verwijzen ze naar de reactienota.

Waarom is een randweg nodig?
De randweg tussen Urk en Tollebeek is nodig om inwoners van de nieuwste wijken van Urk en het gebied rond Tollebeek en Espel sneller naar de A6 te krijgen. Ook moet de Domineesweg tussen Urk en Nagele over een aantal jaar structureel ontlast worden, omdat er veel landbouwverkeer rijdt.

Daarnaast neemt het vrachtverkeer op deze weg met de komst van bedrijventerrein Port of Urk en de buitendijkse servicehaven bij Urk toe. In de toekomst wordt er dagelijks zoveel verkeer verwacht dat een combinatie van snel en langzaam verkeer te druk en onveilig wordt.

Welke varianten zijn in onderzoek?
De eerste optie is een volledig nieuwe weg die vanaf de carpoolplek bij de afslag Urk/Nagele van de A6 langs de Nagelervaart komt te liggen en tussen Urk en Tollebeek doorloopt. De randweg gaat verder tot de Staartweg. Dit is ook de voorkeursvariant van de provincie Flevoland en de gemeenten Noordoostpolder en Urk. Een tweede variant eindigt een weg eerder, bij de Urkerweg.

Variant 1

Variant 2

Een derde optie zou volledig parallel aan de huidige Domineesweg moeten komen, een soort verdubbeling. Landbouwverkeer en aanwonenden van de Domineesweg zouden dan gebruik moeten maken van de parallelweg.

Ook is er een nieuwe weg bedacht met een extra afslag en oprit van de A6 bij de Ketelbrug. De nieuwe weg die vanaf daar loopt, zou dan uitkomen bij het begin van het Urker bedrijventerrein.

Variant 3

Variant 4

Planfase
Alle alternatieven worden nog nader onderzocht, maar de provincie en gemeentes lijken tijdens deze planfase voor te sorteren op de eerste optie. Hoe die nieuwe weg precies komt te liggen, is dus nog niet definitief besloten.

Het is ook nog onduidelijk of er ter hoogte van de Urkervaart een vaste brug of een beweegbare brug gaat komen. Eveneens is onbekend hoe de randweg precies wordt aangesloten op de Karel Doormanweg, Urkerweg en Staartweg.

De provincie hoopt dat de randweg in 2028 klaar kan zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel