Wat doen al die bussen bij Lelystad Airport?

LELYSTAD • Ma 11 december 2023 | 19:03 • Maandag 11 december 2023 | 19:03

Een groot deel van de elektrische bussen van vervoerder EBS vertrekt bij aanvang van de dienst vanaf Lelystad Airport en wordt daar aan de einde van de dienst ook weer geparkeerd. De bussen worden daar opgeladen. Op de oude busstalling in de binnenstad van Lelystad is daarvoor onvoldoende stroom. Er is ook een oplaadpunt voor bussen op een bedrijventerrein in Nagele.

Bij het vliegveld in Lelystad kunnen achttien bussen tegelijk worden opgeladen. Er komen nog tien laadplekken bij, vertelt manager Maarten Spaargaren van EBS. De vervoerder heeft afgelopen zondag de busdiensten overgenomen van Arriva en Connexxion. Het is de bedoeling dat alle bussen elektrisch gaan rijden.

Nieuwe laadlocaties
Om al die elektrische bussen van stroom te voorzien, werd de busremise aan de Vaartweg in Lelystad ingeruild voor een nieuwe stalling bij het vliegveld. Spaargaren: "Arriva, de vervoerder die eerst het busvervoer in Lelystad deed, had aan de Vaartweg een stalling. Daar konden we niet genoeg stroom krijgen."

Netbeheerder Liander had op het vliegveld al een zware energieaansluiting aangelegd. Deze was bedoeld voor bedrijven die zich rondom de luchthaven zouden vestigen. Omdat de luchthaven vooralsnog niet mag uitbreiden, zijn die bedrijven er niet gekomen. EBS maakt nu gebruik van deze stroomaansluiting.

Dieselaggregaten
Ook de oude busstalling in Emmeloord wordt niet meer gebruikt, omdat daar niet genoeg stroom is. Die stalling is verhuisd naar een industrieterrein in Nagele. Daar was nog wel ruimte op het energienetwerk beschikbaar. Toch krijgen de laadpalen momenteel stroom van dieselgeneratoren.

Dat heeft met het koude weer van de afgelopen weken te maken. "De dikke stroomkabels waren daardoor zo hard geworden dat de monteurs deze niet konden verwerken". Daarom staan daar tijdelijk dieselgeneratoren. "Dat moet over een weekje voorbij zijn", zegt Spaargaren. Het is nu niet meer zo koud. De monteurs kunnen de dikke kabels nu wel aansluiten.

Tijdelijk
De stallingen bij de luchthaven en in Nagele zijn tijdelijk. Het is de bedoeling dat EBS de oorspronkelijke remises weer in gebruik gaat nemen, zodra daar voldoende stroom is aangelegd. Dat kan nog wel jaren duren, verwacht Spaargaren. Logistiek gezien liggen de oude remises centraler.

Hoewel EBS van plan was om vanaf januari met alleen nog maar elektrische bussen te rijden, zal dat niet lukken. "We hadden 31 elektrische bussen in bestelling bij bussenbouwer Ebusco. Daarmee zou de hele vloot elektrisch zijn. Die bussen zijn helaas vertraagd in de levering. Daarom huren we tijdelijk dieselbussen." Vanaf april rijdt alles elektrisch is de verwachting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel