Leo (77) versiert praalwagens voor Lichtjesparade Lelystad

LELYSTAD • Di 12 december 2023 | 19:04 • Dinsdag 12 december 2023 | 19:04

In een oude loods aan de Vaartweg in Lelystad boort Leo Veeger (77) wat schroeven in een praalwagen. Terwijl hij een reflectorlicht bevestigt, zet collega Stef Vos een accu op de wagen. De twee pensionado's maken zeven praalwagens klaar voor de Lichtjesparade in Lelystad van aanstaande zaterdag.

"Vroeger lagen hier aardappels opgeslagen", zegt Leo enthousiast bij binnenkomst in de koude en vochtige loods. Een straalkacheltje verwarmt de ruimte, maar de golfplaten op het dak verraden dat daar niet tegenaan te stoken is. Leo wil graag een warmere ruimte: "Maar dat kost geld. En ruimte. Want onze praalwagens moeten er wel inpassen."

Piratenboot en arrenslee
Tijdens een rondleiding noemt hij ze één voor één op: een arrenslee, een piratenboot, een locomotief, een snoephuisje, een ballon en een kasteel.

Samen met oud-monteur Stef begon hij afgelopen februari al te klussen. "Als je in augustus pas begint, ben je veel te laat." Ze zijn het hele jaar bezig. "We willen niet elk jaar hetzelfde, dus we veranderen elke keer wat aan de wagens."

Zevende editie
Het is de zevende editie van de Lichtjesparade. Tv-zender SBS6 organiseerde tien jaar geleden een Kerstparade met praalwagens in Lelystad. Leo was destijds voorzitter van wijkraad Stadshart. Hij was zó enthousiast dat hij samen met anderen besloot om zelf een Kerstparade te organiseren.

"We begonnen klein met lichtjes voor de kinderen, maar later zochten we praalwagens op marktplaatsen." De meeste komen van carnavalsverenigingen, anderen hebben ze zelf gebouwd.

Maar dat kost geld, en Leo heeft helemaal geen trek om sponsoren te vinden. Daarom vroeg hij in 2022 City Marketing Lelystad om de Lichtjesparade over te nemen ‘voor het symbolische bedrag voor 1 euro'. "Dan kan ik me richten op waar ik goed in ben: de boel mooi maken."

Jeroen van Amerongen, projectmanager van City Marketing Lelystad, bevestigt dat dit de tweede editie is die zijn organisatie organiseert. "Het dreigde ten onder te gaan", zegt van Amerongen. "Nu managen wij het project en kunnen Leo en Stef zich focussen op het uitvoerende werk." Hij wil ze zo lang mogelijk betrokken houden.

Liefde en plezier
Leo is daar erg blij mee, maar hij hoopt wel dat de groep vrijwilligers snel uitbreidt. "Ik ben nu bijna 80 en als ik gezond blijf ben ik er volgend jaar weer bij. Ik wil niet dat het daarna stopt."

Er moet volgens Leo wel wel geschikte opvolging zijn. "In dit werk zit veel liefde en plezier." In de loods is het vaak koud, dus je hebt wel passie nodig. Uiteindelijk doet hij het voor de kinderen.

Van Amerongen weet dat het ingewikkeld is om nieuwe vrijwilligers te vinden. "Dit jaar hebben we kerken aangeschreven of ze een praalwagen willen adopteren." Dat gaan ze ook bij de brandweer en bij scholen doen. "Misschien levert dat wat op", zegt hij hoopvol.

Bekijk hier het interview met Leo en Stef:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel