Mensen met alzheimer en parkinson zingen samen kerstliedjes: ''Massage voor brein''

EMMELOORD • Wo 13 december 2023 | 6:45 • Woensdag 13 december 2023 | 6:45

'Het zijn de kleine dingen die het doen', dat liedje van Saskia en Serge wordt uit volle borst meegezongen in een zaaltje bij de Heilige Michaël kerk in Emmeloord. De zangers en zangeressen zijn mensen met geheugenproblemen, door onder meer de ziekten alzheimer en parkinson. Ze krijgen zangtherapie, wat voor hen valt onder 'de kleine dingen die het doen'.

In navolging van Swifterbant heeft Noordoostpolder nu ook een zogenoemde 'ZingCirkel'. Mensen met geheugenproblemen komen daar samen om te zingen. In een gekleurde ordner zitten tal van liedjes, vaak uit hun jeugd.

"Zingen geeft een soort massage aan het brein"

— Marian de Waal, zorgzangeres

Aan het hoofd van de tafel zit zorgzangeres Marian de Waal. Zij ziet de groep met zangers opveren na iedere bijeenkomst. "Zingen geeft een soort massage aan het brein", legt De Waal uit. Door te zingen worden in het brein emoties en herinneringen weer naar boven gehaald.

Zingen geeft fijn gevoel
Aan tafel zitten ook Luuk en Maria Droog. "Zingen is voor iedereen belangrijk", vertelt Luuk. Hij was enige tijd zijn stem kwijt. Door de zangtherapie ging het vooruit, vertelt zijn vrouw. Ze ziet aan haar man dat zingen hem gelukkig maakt.

Volgens zorgzangeres De Waal woont zeventig procent van de mensen met geheugenproblemen thuis. Met een middagje zingen komen zij uit een soort isolement omdat ze soms minder kunnen meedoen in de maatschappij. Zingen zorgt dan op een eenvoudige manier voor een positieve prikkel. De deelnemers krijgen een fijn gevoel waardoor ze uit een angstig of onzeker gevoel kunnen komen.

Ter plekke bepalen de zorgzangeres en de groep zangers wat het repertoire van de middag wordt. Nu met de donkere dagen in het verschiet is het thema kerst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel