Dronken vrouw (31) rijdt op A6 auto van de weg: flinke boete en rijontzegging

LELYSTAD • Wo 13 december 2023 | 13:27 • Woensdag 13 december 2023 | 13:27

Nietsvermoedend reed een automobilist in de nacht van 27 augustus vanuit Groningen terug naar Brabant. Hij was bij zijn vriendin geweest. Maar op de A6 ter hoogte van Lelystad zag hij in zijn achteruitkijkspiegel een auto hard op hem afkomen. "Plots voelde ik dat ik werd geraakt en voor ik het wist, lag ik op de kop in de sloot van de berm." De veroorzaker van de botsing: een dronken 31-jarige vrouw uit Harlingen.

Zij moest zich woensdag melden bij de politierechter in Lelystad. Volgens de officier van justitie maakte ze zich niet alleen schuldig aan drankrijden, ze ging er na de aanrijding ook nog eens te voet vandoor via de vluchtstrook.

"Dit had heel anders kunnen aflopen, het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen", zei de aanklager tijdens de rechtszitting. De Friezin was hier niet komen opdagen, wat volgens de officier niet in haar voordeel sprak. "Ze neemt totaal geen verantwoordelijkheid voor wat ze heeft gedaan."

Ongeloofwaardig verhaal
Bij de politie vertelde de vrouw dat ze maar twee wijntjes op had en dat ze het slachtoffer niet had zijn rijden, omdat hij zijn achterlichten niet aan had. "Een totaal ongeloofwaardig verhaal, gezien de score van de blaastest en de getuigen die helemaal niets hebben gezegd over gedoofde achterlampen", vertelde de officier.

Na de botsing belandde de Friezin met haar auto in de middenberm en sloeg op de vlucht via de vluchtstrook. "Ik was zo geschrokken, ik raakte in paniek." De politie kon haar niet veel later alsnog in de boeien slaan.

'Zorgelijke zaken'
De politierechter had net als de aanklager geen goed woord over voor de vrouw. Vooral ook omdat ze niet eens mocht rijden. De Poolse autoriteiten hadden haar rijbewijs eerder al ongeldig verklaard. Op haar strafblad staan volgens de rechter 'zorgelijke zaken' die ook te maken hebben met drank.

Zij veroordeelde de vrouw daarom tot een boete van 1.000 euro, twee weken cel voorwaardelijk en een rijontzegging van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dat was gelijk aan wat de officier had geëist.

"Een zwaardere straf dan gebruikelijk bij dit soort zaken, maar hier gaat het wel om een auto die op de kop in de sloot terechtkwam. Het zal je maar gebeuren", zei de rechter daarover.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel