Boren en heien in Almere kan niet overal zomaar meer vanwege onontplofte oorlogsresten

ALMERE • Do 14 december 2023 | 21:06 • Donderdag 14 december 2023 | 21:06

In een deel van Almere mag vanaf januari niet meer zomaar in de grond gegraven, geheid of geboord worden. De kans dat daar niet-ontplofte bommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten, is namelijk groot.

Uit onderzoek blijk dat dit vooral geldt voor Almere Pampus en Poort. Voor de woongebieden met een verhoogd risico op oorlogsresten in de bodem, zijn aparte regels gemaakt, die worden vastgelegd in het bestemmingsplan.

Extra maatregelen
Dat betekent dat voor alle bouwactiviteiten waarvoor een vergunning nodig is, extra veiligheidsmaatregelen zijn opgenomen. Inwoners die bijvoorbeeld een serre willen bouwen bij hun huis, zullen daarom onderzoek moeten laten uitvoeren.

De grondeigenaar is daar vanaf januari verantwoordelijk voor. Als de bewuste grond eerder is verkocht door de gemeente, neemt die de extra kosten die dat oplevert voor haar rekening.

Van onverdacht tot hoog verdacht
Almere is op basis van het onderzoek nu opgedeeld in drie gebieden: onverdacht, verdacht en hoog verdacht. De extra regels gelden dus voor de hoog verdachte gebieden.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel