Vertrekkend PvdD-fractievoorzitter wil financieel vangnet voor Statenleden

FLEVOLAND • Vr 15 december 2023 | 12:26 • Vrijdag 15 december 2023 | 12:26

Statenleden zouden één keer per jaar een extra maandsalaris moeten ontvangen om voor zichzelf een verzekering voor arbeidsongeschiktheid of overlijden te kunnen regelen. Dat is voor Flevolande Statenleden nu niet geregeld en dat is gezien hun werkzaamheden wel gewenst.

Hiervoor heeft Sylvia Kers van de Partij voor de Dieren woensdag gepleit bij haar afscheid als Statenlid. Kers diende een motie in, die door vrijwel de gehele Staten werd aangenomen.

Kers nam afscheid, omdat zij het werk als Statenlid en fractievoorzitter niet langer kan combineren met haar eigen bedrijf en gezin. Ze wees er op dat volksvertegenwoordigers weliswaar een maandelijkse vergoeding krijgen voor hun werkzaamheden, maar zij kunnen voor de uren als politicus niet terugvallen op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook bouwen Statenleden geen pensioen op.

Geen fulltime baan
In tegenstelling tot het Tweede Kamerlidmaatschap is het zijn van Statenlid geen fulltime baan. Statenleden krijgen wel een bedrag voor hun politieke werkzaamheden.

Om het Statenlidmaatschap goed te kunnen combineren met een reguliere baan, kiezen ze er soms voor het aantal uren dat ze aan hun reguliere baan besteden terug te schroeven. Het geld dat ze voor het Statenwerk krijgen zorgt dat dit financieel ook uit kan.

Bestaansminimum
In het geval van arbeidsongeschiktheid geldt voor de provinciale vergoeding dat deze volledig wegvalt. Het risico bestaat dat Statenleden dan met hun inkomen onder het bestaansminimum komen. Om dit te voorkomen, zou er een extra vergoeding moeten komen. In haar laatste motie als Statenlid riep Kers het dagelijks bestuur van de provincie (het college van Gedeputeerde Staten) te onderzoeken of een aanvullende regeling vanaf 2026 mogelijk is.

Volgens Kers is Flevoland samen met Overijssel de enige provincie zonder zo'n regeling. Ze riep haar collega's op de motie te steunen om beter voor henzelf te zorgen. D66, CDA en Forum voor Democratie stemden tegen de motie. Het CDA gaf als reden op niet over het eigen inkomen te willen stemmen.

Dierenrechten
Sylvia Kers is ruim vijf jaar lid van Provinciale Staten geweest. Eerst als burgerlid, maar na het vertrek van Leonie Vestering naar de Tweede Kamer werd Kers Statenlid en vervolgens fractievoorzitter. Behalve voor dierenrechten en dierenwelzijn heeft Kers zich vooral opgeworpen als tegenstander van het datacenter dat Meta had gepland bij Zeewolde.

Kjell van Wijlandt volgt Kers op als fractievoorzitter. Ayla Lokhorst is woensdag benoemd tot nieuw Statenlid voor de PvdD. Zij was eerder burgerlid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel