Boze vader gooit zwaar vuurwerk in huis na verkeersruzie: "Ik heb er spijt van"

LELYSTAD • Wo 20 december 2023 | 8:44 • Woensdag 20 december 2023 | 8:44

Hij is heel beschermend. "Ik zou alles voor mijn gezin doen." Maar op 11 oktober vorig jaar ging een 36-jarige Lelystedeling daar veel te ver in. Toen zijn vrouw bij school een aanvaring had gehad met een omwonende die klaagde over verkeersoverlast, ontplofte hij. De Lelystedeling scheurde naar het huis van de man in het Karveel, smeet een steen door zijn raam en daar achteraan zwaar vuurwerk dat hij had aangestoken.

"De bom barstte bij mij toen ik hoorde wat er met mijn zwangere vrouw en twee kleine kinderen was gebeurd, die ochtend", vertelde hij dinsdag in de rechtbank. "Die man had op de ramen van de auto gebonsd, de deur opengetrokken en geroepen dat hij haar strot uit haar keel zou trekken. Mijn dochtertje van vier kan dat nog altijd heel goed navertellen."

Daarmee praat hij niet goed wat hij daarna deed bij de woning van de man, verzekerde hij de rechtbank. "Ik kwam daar als vader om mijn kinderen te beschermen, maar ik hoorde later dat hij zelf ook jonge kinderen heeft. Daar heb ik heel veel spijt van.’’

Aangestoken Cobra naar binnen gegooid
Toen zijn vrouw hem had verteld over de heftige verkeersruzie, ging hij in blinde woede naar het huis van het slachtoffer en belde een paar keer aan. Er werd niet opengedaan. Hij zag door de ramen niemand in de woning en gooide een steen door de ruit, gevolgd door een illegale Cobra.

De ontploffing die het vuurwerk veroorzaakte, richtte binnen enorme ravage aan. Er lag overal glas, er raakte van alles beschadigd en het huis stond vol rook toen de bewoner thuiskwam. Die wist nog snel de hond uit de woning te halen. "Wat was er gebeurd als mijn gezin thuis was geweest?", schreef hij in zijn slachtofferverklaring.

De verdachte durfde daar in de rechtszaal niet te veel over na te denken. Hij is blij dat er niemand thuis was. "Ik weet ook niet wat er was gebeurd als die man de deur open had gedaan, toen ik aanbelde. Ik was zo hoog in mijn emotie, geen idee wat ik nou eigenlijk precies van plan was. Daar kan ik nu alleen maar naar gissen.’’

Na het voorval zocht hij zelf psychische hulp om beter met zijn emoties en impulsen om te gaan. Daar volgde hij twee behandelingen voor en die werden volgens de behandelaars positief afgesloten. "Ik voel me nu beter, kan mezelf beter beheersen.’’

Eis: taakstraf van 240 uur
De officier van justitie noemde de actie van de Lelystedeling een 'buitensporige en zeer ondoordachte keuze'. Zij eiste echter geen celstraf tegen hem, al zou dat volgens haar in dit soort gevallen niet misstaan. "De reclassering schat de kans dat hij weer de fout in gaat groter als hij nu de cel in moet."

"Ik ben als vader geraakt op de plek die het meeste pijn doet, namelijk het huis van ons gezin"

— slachtoffer

Daarom hield ze het in haar strafeis bij een taakstraf van 240 uur en 180 dagen cel, waarvan 177 voorwaardelijk. De drie dagen die dan overblijven, zat hij in voorarrest al uit.

Veiligheidsgevoel kwijt
Ze vroeg ook om een immateriële schadevergoeding van 2.000 euro en een contact- en locatieverbod voor het slachtoffer en zijn woning. Het slachtoffer en zijn gezin zijn namelijk hun gevoel van veiligheid kwijt. "Ik ben als vader geraakt op de plek die het meeste pijn doet: het huis van ons gezin", omschreef de man des huizes zijn gevoelens in zijn slachtofferverklaring. "Dit heeft ons leven op zijn kop gezet."

Op 3 januari wordt er uitspraak in de zaak gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel