Betere aansluiting bus 218 in Lelystad niet snel te regelen

FLEVOLAND • Do 21 december 2023 | 8:44 • Donderdag 21 december 2023 | 8:44

Het is op korte termijn niet mogelijk om de dienstregeling voor buslijn 218 van Urk naar Lelystad zodanig aan te passen, dat die beter aansluit op de vertrektijden van de NS. Wel gaat de provincie met busvervoerder EBS in gesprek of de aansluiting in de dienstregeling van 2025 wel kan worden verbeterd.

Dat antwoordt het college van Gedeputeerde Staten op vragen van de SGP in Provinciale Staten. De fractie had zich erover verbaasd dat lijn 218 's ochtends in Lelystad aankomt als de Intercity richting Den Haag vier minuten eerder is vertrokken. Reizigers moeten dan bijna een half uur wachten.

Lijn 218 is begin december met de nieuwe dienstregeling van EBS ingevoerd. Daarmee is er een rechtstreekse busverbinding tot stand gekomen tussen de provinciehoofdstad en Urk.

Alleen in de spits korte aansluiting
Volgens de provincie was de definitieve dienstregeling van NS nog niet bekend, toen EBS haar eigen dienstregeling moest vaststellen. Er is toen uitgegaan van de aansluiting op de Intercity vanuit Lelystad naar Dordrecht, maar deze trein rijdt niet in de daluren.

Alleen in de spits hebben busreizigers vanuit Urk een korte aansluittijd van zes minuten. Op andere tijden kunnen reizigers de Sprinters richting de Randstad gebruiken met een aansluittijd tussen bus en trein van negen minuten. De provincie kwalificeert dit als "ruim voldoende."

Voorrang voor lijn 215
De provincie merkt op dat de vertrektijden van bus 218 vanaf Urk zijn afgestemd op de aankomsttijd van buslijn 215 Kampen-Nagele-Urk. Een goede aansluiting in Kampen van de bus op de trein naar Zwolle heeft hierbij voorrang gekregen. Zou voorrang zijn gegeven aan buslijn 218 van Urk naar Lelystad, dan had dit een grote groep reizigers tussen Kampen en Zwolle gedupeerd.

In regelmatig overleg met EBS zal de provincie de ervaringen uit de nieuwe dienstregeling meenemen. Waar nodig wordt die verbeterd. De provincie wil in elk geval voor de dienstregeling voor 2025 tijdig met de busvervoerders en NS om tafel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel