Storm Pia: Gooiseweg dicht door omgevallen boom, dijk naar Enkhuizen dicht

FLEVOLAND • Do 21 december 2023 | 11:12 • Donderdag 21 december 2023 | 11:12

De Gooiseweg (N305) is donderdag enkele uren afgesloten geweest omdat er rond 16.45 uur een boom op de weg was gevallen, vlakbij een tankstation. Daardoor ontstond er in de avondspits een file van zo'n drie kwartier richting Zeewolde en Harderwijk. De rij auto's begon al op de Larserweg. Verkeer werd omgeleid via de Karekietweg, de Harderbosweg en de Harderdijk.

Verslaggever Marvin Hop zag de boom vallen en vertelde dat meerdere vrachtwagens met zware kettingen de boom van de weg te trokken. Ook zijn meerdere automobilisten uitgestapt om losliggende takken weg te halen.

Drukte bij brandweer
In heel Nederland gold code geel. Er zijn windstoten tot rond de 90 kilometer per uur gemeten in Flevoland. De brandweer heeft meerdere meldingen van stormschade gehad. Volgens een woordvoerder was het rond 14:00 uur nog rustig, maar begon het rond 17:00 uur drukker te worden met voornamelijk omgevallen bomen, takken op de weg, losse zonnepanelen en zonneschermen.

Inhaalverbod
Op de Markerwaarddijk gold enkele uren een inhaalverbod vanwege de harde wind. Rond 17:00 uur werd de dijk afgesloten voor vrachtwagens en auto's met aanhangers. Zij moesten omrijden via Amsterdam. Andere auto's mochten op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad niet harder dan 70 kilometer per uur rijden.

Ook last op het spoor
Een defecte bovenleiding veroorzaakt nog steeds problemen op het spoor tussen Lelystad en Zwolle. Tussen Dronten en Zwolle rijden er geen treinen. De NS verwacht dat de problemen ten minste tot 05:00 morgenochtend aanhouden. Er rijden stopbussen tussen Dronten, Kampen Zuid en Zwolle.

Door de kapotte bovenleiding zijn veel reizigers gestrand op station Lelystad:

Balgstuw opgeblazen
De stormvloedkering Ramspol bij Ens is donderdagochtend opgeblazen vanwege de hoge waterstand in het Ramsdiep. Dat meldt Rijkswaterstaat. Door storm Pia is rond 10.30 uur het waterpeil een halve meter boven NAP uitgekomen. Het is de vierde keer dit jaar dat de Ramspolkering is opgeblazen.

De hoge waterstand is het gevolg van een samenloop van omstandigheden, zegt weerman Robert de Vries. "We hebben de afgelopen weken te maken gehad met veel regen en veel waterafvoer van de rivieren. Daarnaast zorgt een actieve depressie voor een sterke noordwestenwind. Die stuwt al het water van het IJsselmeer terug het Ramsdiep in.

De stormvloedkering sluit bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer af. In een uur tijd werd er 3.500.000 liter lucht en 3.500.000 liter water in de drie ‘reuzeballonnen’ gepompt, waardoor de balgstuw de waterweg volledig blokkeert.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel