Kerstcollecte op Urk brengt recordbedrag op in jubileumjaar

URK • Ma 25 december 2023 | 19:05 • Maandag 25 december 2023 | 19:05

Tijdens de kerstcollecte op Urk is er een recordbedrag opgehaald voor Ethiopië en Eritrea, namelijk 140.000 euro. Het was de vijftigste keer dat de collectie op eerste kerstdag werd gehouden door De Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea (ISEE) uit Urk.

De stichting ontstond in 1973. Twee Urker vrouwen zagen de ellende en hongersnood in Ethiopië en Eritrea en wilden daar wat aan doen. De dames, Rie Kramer en Marij Oost, besloten om zelf de koffers te pakken en af te reizen naar Ethiopië. Toen ze daar aankwamen, liftten ze mee met een voedseltransport en kwamen in een hongerkamp terecht. Daar probeerde ze nog te helpen, maar tevergeefs.

Rie Kramer en Marij Oost

Collecte door alle kerken
Toen de Urkers terugkeerden naar Urk, kwamen ze op het idee om een collecte te houden voor de mensen in Ethiopië en Eritrea. Ze besloten dat op eerste kerstdag te doen.

Alle kerken op Urk deden daaraan mee. En dat was bijzonder, zegt de voorzitter van de stichting Jan van den Berg:"Alle diaconieën van de kerken werden warmgemaakt door de vrouwen, dat is heel bijzonder."

Naast geld ook kleding
In de jaren daarna stuurden vele Urkers kleding naar de Afrikaanse landen toe. "Dat liep op een gegeven moment zo in de kosten, dat we besloten daarmee te stoppen," zegt voorzitter Van den Berg.

In plaats van verzenden werd de kleding verzameld in één winkel en vervolgens verkocht. Het geld dat die verkoop opbracht, ging dan weer naar Ethiopië en Eritrea.

De tweedehands kledingwinkel.

Verschillende goede doelen
Het geld van alle collectes en inzamelingen gaat naar verschillende projecten in beide landen. Het geld van de kledingwinkel gaat bijvoorbeeld naar de Solon School in Hawasa. "Dat is een school voor blinde kinderen. Hierdoor kunnen ze braille leren en daarna doorstromen naar het reguliere onderwijs", zegt beheerder van de winkel Hetty Kramer.

Ook gaat er veel geld naar het bouwen van nieuwe scholen. De stichting helpt dan vooral bij de financiering ervan. Een project dat lid Frans Hollewand bijgebleven is, gaat over een groep vrouwen. "We hielpen hun met het vetmesten van schapen, het houden van kippen en het verkopen van fruit aan de straat."

"Dan sta je tussen de drek, en dat moeten dan huizen worden."

— Elske Schilder, lid stichting

Leden van de stichting reizen regelmatig af naar beide Afrikaanse landen om te kijken hoe het geld wordt besteed. Elk bezoek maakt weer indruk, zegt lid Elske Schilder. Wat haar vooral bijblijft is de slechte levenssituatie waarin de mensen leven: "Dan sta je in de drek, en dat moeten dan huizen worden."

Meer aandacht naar Eritrea
De focus van de stichting lag de afgelopen jaren vooral op Ethiopië. De komende jaren wil de kersverse voorzitter Jan van den Berg juist de focus leggen op Eritrea, want dat is hard nodig volgens hem. "Daar is het echt al een aantal jaar erg rumoerig met dreigende burgeroorlogen. Daar is de nood echt hoog."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel