Politiearchief gaat open: hotelbezoekers doen aangifte van te dure koffie op Urk

FLEVOLAND • Di 2 januari 2024 | 6:30 • Dinsdag 2 januari 2024 | 6:30

Net als ieder kalenderjaar begint ook 2024 met een Openbaarheidsdag, en dat is vandaag.

Het Nationaal Archief, maar ook Het Flevolands Archief geven documenten vrij die tot nu toe alleen onder voorwaarden konden worden ingezien. Het gaat bijvoorbeeld om hele oude geboorteaktes, politie-aantekeningen van 75 jaar geleden of overheidsarchieven van 100 jaar terug.

Bij het doorspitten ervan komen vaak bijzondere en persoonlijke verhalen naar boven die een beeld geven van de tijdgeest van weleer. Zo vond Marjolein Zeilstra van Het Flevolands Archief notities van de Rijkspolitie uit 1948, waarin aangifte wordt gedaan van te dure Urker koffie.

Aangifte van te duur en slecht bakkie
De aangifte is gedaan door een zekere meneer De Jongh die samen met zijn twee nichten een bezoekje bracht aan Urk.

De dag werd afgesloten bij het toenmalige hotel Schraal, waar ze volgens hen te veel geld voor hun koffie moesten betalen. Het hotel rekende 25 cent per kopje, maar de kwaliteit was volgens de gasten erbarmelijk. Het drietal stapte daarom naar de politie.

Detail van aangifte uit 1948

Uit onderzoek bleek dat het hotel inderdaad over de schreef was gegaan. De horecagelegenheid viel namelijk in de zogenoemde tweede bierklasse, en mocht daarom niet meer dan 20 cent per kopje koffie in rekening brengen.

Of de hotelhouder hiervoor straf heeft gekregen, vertelt het verhaal niet. De heer De Jongh gaf bij de politie overigens aan dat hij niet uit was op een strafrechtelijke vervolging, maar slechts op een waarschuwing.

Veel stukken sinds vandaag openbaar

Jongeman klaagt bij Rijksdienst over belangenverstrengeling
Uit het archief van de Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet komt een brief uit 1939 naar voren van de jongeman Machiel van Smirren. Door de drooglegging van de Zuiderzee kan zijn familie geen geld meer verdienen in de visserij. Daarom zou hij in aanmerking komen voor ondersteuning bij het zoeken naar werk.

In de brief klaagt Smirren dat de agent van de arbeidsbemiddeling niet veel voor hem doet, en dat de man zijn neefjes en nichtjes voortrekt. "Als ik daar op moet wachten, dan is het niet best meer", aldus Smirren.

Medewerker Marjolein Zeilstra hoopt dat belangstellenden de Openbaarheidsdag aangrijpen voor een bezoek aan het archief. Volgens haar is de drempel om te komen bij sommigen hoog, terwijl dat helemaal niet nodig is. "Het archief is er voor iedereen, en we willen zo veel mogelijk delen", zo stelt ze. Het Flevolands Archief is gevestigd bij museum Batavialand in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel