KNRM Lelystad en Urk moesten vorig jaar ruim 100 keer uitrukken

FLEVOLAND • Wo 3 januari 2024 | 12:53 • Woensdag 3 januari 2024 | 12:53

KNRM Urk en KNRM Lelystad hebben vorig jaar ruim honderd keer hulp geboden op de Flevolandse wateren. Daarbij werden 143 mensen in veiligheid gebracht en drie dieren uit het water geholpen.

Volgens de KNRM Urk was het een relatief rustig jaar met 48 hulpacties, die zeer divers waren. Zo ging het van motorproblemen en een touw in de schroef van een boot tot zoekacties en medische evacuaties.

De Urker reddingsdienst moest vorig jaar minder vaak uitrukken dan in 2022. Toen werd de hulp 76 keer ingeroepen. De Lelystadse reddingsdienst moest vorig jaar juist vaker hulp bieden op het water dan in 2022. Vorig jaar deed de Lelystadse reddingsdienst 63 acties, in 2022 waren dat er 53.

Vermiste catamaranzeiler
Eén van de acties die de vrijwilligers van KNRM Urk is bijgebleven is een 'wonderbaarlijke redding' in mei, waarbij een zeiler overboord sloeg op het IJsselmeer. Zijn vermissing werd pas uren later ontdekt.

Doordat hij een reddingsvest droeg, kon hij zichzelf zwemmend in veiligheid brengen door op een voor anker liggende duwbak te klimmen. Daar bracht hij de nacht door en werd de volgende dag gevonden door de gealarmeerde reddingstations Enkhuizen en Urk.

Ook moesten de reddingstations Lelystad en Urk op 5 juli tijdens storm Poly twee keer uitvaren, tijdens windkracht 11.

De KNRM bij de catamaran

Honderden acties rondom Flevoland
Ook de verschillende andere reddingstations rondom de Flevolandse wateren deden vorig jaar veel acties. Den Oever, Medemblik, Andijk, Enkhuizen, Lemmer en Hindeloope rukten vorig jaar 312 keer uit op het IJsselmeer. Daarbij werden 696 personen en 10 dieren gered of geholpen.

Op de Randmeren werden door de reddingsstations Blaricum, Elburg en Huizen ruim 240 acties gedaan, waarbij 485 personen en 17 dieren in veiligheid zijn gebracht. Op het Markermeer werden door station Marken bijna 90 acties gedaan, waarbij 184 personen en 4 dieren zijn gered of geholpen.

Ruim 3.400 mensen gered in heel Nederland
Landelijk spreekt de KNRM van een relatief rustig jaar, met gemiddeld minder hulpvragen dan de afgelopen zes jaar. Afgelopen jaar werden bij alle wateren in Nederland 3.397 personen (4.005 in 2022) en 123 dieren door de reddingboten veilig aan wal gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel