Mercatus heeft plannen voor nieuwbouw, vraagt om soepelheid gemeente

NOORDOOSTPOLDER • Zo 7 januari 2024 | 12:02 • Zondag 7 januari 2024 | 12:02

Woningcorporatie Mercatus wil de komende vier jaar in Noordoostpolder 300 nieuwe woningen bouwen. Ook moet de renovatie van ruim 300 sociale huurwoningen eind 2027 zijn afgerond.

Dat staat in plannen die onlangs aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd. De plannen zijn vastgelegd in de zogenoemde prestatieafspraak tussen Mercatus en de gemeente. Ook een vertegenwoordiging van de huurders gaf er vorige maand goedkeuring aan.

De nieuwe huurwoningen komen onder meer in de Botenbuurt, de wijk Emmelhage en op het terrein van het Dr Jansencentrum in Emmeloord. Daarnaast staan rijtjes woningen gepland in zeven dorpen. De nieuwbouw in de Rietstraat en Zeebiesstraat in Emmeloord is in de aantallen nog niet meegerekend.

Ook huurwoningen op plek ziekenhuis

Kleinere huizen
De nieuwe huizen worden specifiek voor kleinere huishoudens gebouwd. Daar is voor gekozen vanwege de zogenoemde huishoudensverdunning; gezinnen zijn minder groot dan vroeger en de meeste woningzoekenden in Noordoostpolder zijn volgens Mercatus alleen of met zijn tweeën. Bij de woningen voor kleinere huishoudens gaat het niet alleen om appartementen. Mercatus wil ook kleinere huizen aan de grond bouwen.

Om de nieuwbouwplannen te kunnen verwezenlijken, hoopt Mercatus op een soepele opstelling van de gemeente. Die zou de woningcorporatie bijvoorbeeld tegemoet kunnen komen met een sociale prijs voor grond, soepele welstandregels en het gedeeltelijk loslaten van eisen die bij nieuwbouw worden gesteld. Als Mercatus bij de nieuwe woningen bijvoorbeeld geen parkeerplaatsen of ondergrondse afvalcontainers hoeft te regelen, scheelt dat in de kosten. Zo kunnen de nieuwe woningen volgens Mercatus ondanks de gestegen bouwkosten betaalbaar worden gebouwd.

Statushouders en vluchtelingen
Mercatus zegt voor statushouders via normaal verloop binnen het woningbestand maximaal 20 huizen per jaar beschikbaar te kunnen stellen. Omdat de gemeente dit jaar waarschijnlijk meer statushouders een huis moet geven, moet volgens de woningcorporatie naar andere oplossingen worden gekeken. Het gaat dan onder meer om tijdelijke woningen voor spoedzoekers, zoals er inmiddels 40 langs de Pilotenweg in Emmeloord gepland staan.

Daarnaast kan volgens Mercatus een aantal spoedzoekers tijdelijk worden ondergebracht in woningen die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Mercatus biedt ook onderdak aan Oekraïense vluchtelingen. Die zijn onderbracht in panden die niet tot het reguliere woningbestand behoren. De vluchtelingen kunnen daar in elk geval tot augustus van dit jaar blijven.

Renovatie
Bij de renovatieplannen die Mercatus noemt, gaat het deels om al lopende projecten in Nagele en de Emmeloordse Botenbuurt. Daarnaast worden tot 2028 ook verschillende flats in Emmeloord, enkele woningen in Bant en Rutten en 24 seniorenwoningen in Creil en Rutten opgeknapt.

Duurzaamheid
In het kader van duurzaamheid worden dit jaar zo'n 200 Mercatus-huizen voorzien van zonnepanelen. Omdat alle nieuw te bouwen huizen gasvrij worden en er in Nagele ook wordt gekeken hoe woningen van het gas kunnen, denkt Mercatus redelijk op schema te liggen met het gasvrij maken van het woningbezit. In Marknesse wordt een 12-tal zogenoemde biobased woningen gebouwd. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen, zoals hout, vlas, lisdodde, bermgras en hennep.

Impressie biobased woningen

Lange termijn
Naast de nu geplande 300 woningen wil Mercatus tot 2035 nog eens bijna 500 extra nieuwe sociale huurwoningen bouwen. In totaal wordt daarvoor zo’n 200 miljoen euro uitgetrokken Daarnaast moet zo’n 93 miljoen worden gestoken in het verbeteren en aardgasvrij maken van bestaande Mercatus-huizen. De woningcorporatie betaalt dit deels uit eigen middelen, maar leent er ook geld voor. In totaal denkt Mercatus over 10 jaar zo’n 218 miljoen euro aan leningen te hebben. De corporatie zegt daarmee binnen de normen te blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel