Busvervoerder EBS wil dienstregeling afschalen om problemen op te lossen

FLEVOLAND • Di 9 januari 2024 | 12:29 • Dinsdag 9 januari 2024 | 12:29

Busvervoerder EBS wil een aangepaste dienstregeling invoeren om de problemen met uitvallende ritten op te lossen. Dat zegt woordvoerder Jasper Vermeer.

Dat betekent dat de vervoerder de dienstregeling wil afschalen om het rooster van de busdienst betrouwbaar te krijgen. Daarover is EBS in gesprek met de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland. De provincie Flevoland noemt de huidige kwaliteit van het busvervoer 'zeer onwenselijk.'

EBS zegt dat de huidige problemen worden veroorzaakt door een personeelstekort en dat zij dit niet zagen aankomen toen zij zich drie jaar geleden inschreven voor de aanbesteding van de huidige concessie.

RRReis?
EBS voert in het overgrote deel van Flevoland sinds december het busvervoer uit en doet dat onder de merknaam RRReis. Ook in Overijssel en Gelderland staat deze naam op de bussen. De drie provincies hebben contracten met verschillende vervoersbedrijven gesloten en verplichten deze daarbij de naam RRReis te gebruiken.

Boete
De provincies hebben de mogelijkheid om het bedrijf een boete op te leggen als het percentage rituitval hoger ligt dan een half procent. In het geval van EBS is het percentage zo hoog dat ook daadwerkelijk een boete uitgedeeld kan worden. Een boete bedraagt 10.000 euro per procentpunt per kwartaal dat onder de norm wordt gepresteerd. Daarnaast krijgt EBS geen vergoeding voor ritten die ook niet zijn verreden.

De provincies hebben nog geen boete uitgedeeld omdat zij het belangrijker vinden dat de huidige problemen snel worden opgelost. Flevoland, Overijssel en Gelderland willen op korte termijn dan ook een oplossing van EBS om rituitval te voorkomen.

Andere regio's
De problemen van EBS lijken niet beperkt te blijven tot Flevoland. Ook in Noord-Holland zijn er klachten over het vervoer. EBS rijdt sinds een maand door de Zaanstreek.

De Vervoerregio Amsterdam heeft onlangs besloten het bedrijf wel een boete te geven vanwege de slechte implementatieperiode. Ook daar kwamen bussen vaak te laat, reden niet of andere routes. De hoogte van die boete is nog niet bekend, maar deze kan oplopen tot 2 miljoen euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel