Aurora D. verdacht van oplichting familie en vrienden

LELYSTAD • Di 9 januari 2024 | 21:11 • Dinsdag 9 januari 2024 | 21:11

Oud-Lelystedelinge Aurora D. (41) lichtte volgens de officier van justitie familie en vrienden op voor bijna 3 ton. Zelfs haar tante Carry Doeven was niet veilig voor haar. Die leende D. 115.000 euro en kon vervolgens fluiten naar dat geld, dat eigenlijk bedoeld was voor haar pensioen.

Dinsdag was er een voorbereidende rechtszitting over de zaak, op 15 mei wordt die inhoudelijk behandeld.

In opspraak
D. had een holding met daarin een administratiekantoor en incassobedrijf in Lelystad. Ze kwam meerdere malen in opspraak.

Klanten vonden dat ze hun administratie niet goed regelde, ze zou geld dat ze voor bedrijven had geïncasseerd bij debiteuren in eigen zak hebben gestoken en relaties hebben opgelicht.

Elf ondernemers luidden in 2020 bij Omroep Flevoland de noodklok over D.’s praktijken. Het televisieprogramma Opgelicht?! van AVROTROS besteedde ook een paar keer aandacht aan haar.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt inmiddels genoeg bewijs tegen D. te hebben verzameld om haar in ieder geval te vervolgen voor oplichting, het vervalsen van documenten en belastingontduiking. Dat zou allemaal zijn gebeurd tussen juni 2017 en november 2021.

Niet aanwezig bij rechtszaak
Dinsdag kwam D. niet opdagen in de rechtszaal. Volgens de voorzitter van de rechtbank heeft zich ook geen advocaat namens haar gemeld.

Er waren wel allemaal vermeende slachtoffers van de vrouw aanwezig, onder wie ook haar tante Carry.

Zij vertelde in mei 2020 aan Omroep Flevoland dat haar nicht meer vreemd vermogen wilde in haar bedrijf. Daardoor zou ze in een lagere belastingschijf terechtkomen. De vrouw leende haar daarom ruim een ton.

"Ze bleef maar met smoesjes komen"

— Tante Carry

Ze kreeg argwaan toen op een gegeven moment de termijnbetalingen stopten. "Dat was in het najaar van 2019. Aurora bleef maar met smoesjes komen. Ze had het te druk, de bank deed het niet goed, de betalingen bleven hangen omdat ze een nieuw betalingsprogramma van de bank had, toen had ze ineens een nieuwe bank. Er was iedere keer wat."

'Pensioengeld afgepakt'
De geldlening liep voor Carry uit op een regelrechte ramp, ze zag er geen cent meer van terug. "Het is mijn pensioengeld wat zij mij heeft afgepakt. Ze heeft gelogen en mij en andere schuldeisers bedrogen. Dit moet stoppen", zei ze toen.

Ook andere familie en vrienden zijn volgens de officier van justitie bedonderd door de vrouw. Zij gaven dinsdag aan schadeclaims tegen D. voor te bereiden voor de rechtszitting in mei.

De aanklager kondigde alvast aan dat ook zij geld wil zien van de oud-Lelystedelinge. Zij werkt aan een ontnemingsvordering, waarmee het geld dat D. verdiende met de oplichting, valsheid in geschrifte en belastingontduiking moet worden terugbetaald aan de Nederlandse staat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel