'Rijk moet helpen met problemen stroomnet'

FLEVOLAND • Wo 10 januari 2024 | 10:22 • Woensdag 10 januari 2024 | 10:22

Het Rijk moet Flevoland echt helpen met het oplossen van de capaciteitsproblemen van het stroomnet. Als huizen en bedrijven geen stroomaansluiting kunnen krijgen, dan betekent dat een rem op de groei van Flevoland. Alleen het Rijk kan dit probleem oplossen.

Dat zei commissaris van de Koning Arjen Gerritsen dinsdag in zijn eerste nieuwjaarstoespraak als CdK van Flevoland. Het stroomnet is wat hem betreft het belangrijkste probleem van Flevoland waarvoor het Rijk echt actie moet ondernemen.

"Alle ambities die we zelf hebben en die het Rijk ons toedicht kunnen alleen gerealiseerd worden als de netcongestie duurzaam wordt opgelost," aldus Gerritsen.

De provincie heeft begin december aan demissionair minister Rob Jetten gevraagd om van Flevoland een proefgebied te maken met soepelere regels. Dan kan het stroomnet versneld worden aangelegd. Volgens gedeputeerde Harold Hofstra staat er voor deze maand een afspraak met de minister gepland. Hofstra en Jetten hebben al eerder over de problemen gesproken.

Lelystad Airport
Gerritsen riep het Rijk ook op om nu eindelijk duidelijkheid te bieden over Lelystad Airport. De luchthaven had al in 2018 open moeten gaan voor vakantievluchten, maar een besluit is door meerdere kabinetten uitgesteld. Het is nu aan de komende regering om de knoop door te hakken of het vliegveld open mag voor middelgrote vliegtuigen.

"Mijn oproep is dat de degene die er over gaat - het Rijk - van het ei af moet," aldus Gerritsen. De opening van Lelystad Airport biedt volgens hem mogelijkheden voor de welvaart en de banengroei in Flevoland en het midden van het land.

Arjen Gerritsen benadrukte ook de noodzaak van de aanleg van de Lelylijn-spoorlijn naar het Noorden via Noordoostpolder en van de IJmeerlijn tussen Almere en Amsterdam. "Flevoland ligt midden in het land en heeft een enorme taakstelling waar het gaat om woningbouw en werkgelegenheid. Nog steeds moeten heel veel Flevolanders dagelijks voor hun werk de provincie uit. Dat vergt goede verbindingen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel