Man (25) botst onder invloed van lachgas tegen boom: OM eist taakstraf

LELYSTAD • Wo 10 januari 2024 | 16:24 • Woensdag 10 januari 2024 | 16:24

Hij heeft naar eigen zeggen zijn les geleerd: op 1 mei 2022 gebruikte de 25-jarige Kevin van L. voor de eerste keer lachgas en dat was volgens hem ook direct de laatste keer. Onder invloed verloor de Lelystedeling namelijk zijn bewustzijn en botste met zijn auto tegen een boom aan de Oostranddreef in Lelystad. Zijn twee passagiers raakten daarbij ernstig gewond.

De drie hadden op een parkeerplaats bij de zendmast in Lelystad staan 'chillen'. Met welke middelen, daarover lopen de verhalen van de drie inzittenden van de Fiat Punto uiteen.

Van L. verklaarde woensdag tegenover de rechtbank dat hij voor het eerst van zijn leven drie ballonnen lachgas had genomen. Een kwartiertje voordat hij ging rijden. Eén van zijn passagiers zei dat hij en Van L. ook een joint rookten en dat ze zelfs tijdens het rijden nog lachgas gebruikten.

Lachgas verdoezelen
Dat lachgas probeerde Van L. direct na het ongeval nog te verdoezelen. Hij kwam bij nadat hij van de weg was geraakt en zag dat de motorkap van zijn auto om een boom gekruld zat. Hij gooide lege ballonnen uit de auto en twee lachgastanks probeerde hij aan de overkant van de weg, in de berm, kwijt te maken.

Ondertussen belde één van zijn passagiers 112, maar Van L. probeerde hem daarvan te weerhouden: "Hang op, hang op’’, zou hij hebben geschreeuwd. Zijn voorstel was van de plaats van het ongeval weg te lopen.

Alleen zijn medepassagiers waren daarvoor veel te ernstig gewond. Eentje liep vier gebroken ribben op en kneuzingen aan zijn longen. De ander had een gescheurde milt en letsel aan zijn benen.

Groepsdruk
Een journalist die op de melding was afgekomen, vond de lachgasflessen in de berm. De politie had de lege ballonnen ook al rondom de auto aangetroffen. "Ik wilde niet scheef aangekeken worden", verklaarde Van L. tegen de rechtbank.

De Lelystedeling had nog nooit lachgas gebruikt. Hij had er een licht gevoel van gekregen in zijn hoofd, was ervan gaan lachen. Maar dat hij er een black-out van kon krijgen? Dat wist hij niet. Hij zei tegen de rechters dat hij onder groepsdruk toch was gaan meedoen aan het gebruik.

Van L. bedreigd
De officier van justitie vond dat Van L. verantwoordelijkheid had moeten nemen. Voor de veiligheid van het verkeer en voor zijn passagiers. Hij merkte op dat voorzichtigheid is geboden bij het interpreteren van de verklaringen van het drietal dat in de Fiat Punto zat. De verhalen verschillen op essentiële onderdelen en Van L. is naderhand door één van zijn medepassagiers bedreigd.

Van L. liep nog in een proeftijd van een veroordeling vanwege rijden zonder rijbewijs. Sinds het incident van het rijden onder invloed van lachgas heeft Van L. zich echter goed aan de verkeersregels gehouden. Hij vertelde de rechtbank dat het goed met hem gaat. Hij heeft een baan, een vriendin en wordt over een tijdje vader.

Taakstraf geëist
De aanklager vindt dat hij schuldig is aan het veroorzaken van een verkeersongeval en het rijden onder invloed van lachgas. Hij eiste een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van negen maanden, met een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel