Ludo besteedt 7 maanden aan mega-puzzel, maar er ontbreekt een stukje

LELYSTAD • Vr 12 januari 2024 | 7:33 • Vrijdag 12 januari 2024 | 7:33

In de woonkamer van Ludo Straat uit Lelystad ligt een indrukwekkende puzzel van 30.200 stukjes. Het exemplaar is zo gigantisch groot dat het zijn hele woonkamer in beslag neemt.

Ludo is zonder twijfel een gepassioneerde puzzelaar. Zijn hele leven lang legt hij al puzzels en zijn huis staat vol met puzzeldozen. Maar vorig jaar mei wilde hij zichzelf overtreffen door een monsterpuzzel van 30.200 stukjes te leggen.

Puzzelmaker Jan van Haasteren brengt in mei vorig jaar een box uit met tien losse puzzels die aan elkaar kunnen worden gelegd. De meeste mensen kiezen ervoor om de puzzels één voor één op te lossen, maar Ludo gooit alle 30.000 stukjes in één grote doos en husselt ze goed door elkaar. Daarna begint hij aan een ongelooflijke maandenlange uitdaging om de puzzel in elkaar te zetten.

Cruciaal puzzelstukje
Helaas verloopt het proces niet zonder hobbels. Na het leggen van 30.199 stukjes komt Ludo erachter dat het cruciale laatste stukje van zijn monsterpuzzel ontbreekt. "Gelukkig heeft de fabrikant een garantieregeling", zegt Ludo Straat. "Ik mocht 'm terugsturen en kreeg een nieuwe. Ik moest die puzzel (van 3.000 stukjes) wel weer opnieuw beginnen ja."

Ondanks de vertraging lukt het hem om de puzzel binnen zeven maanden te leggen en het resultaat is volgens Ludo indrukwekkend: “De breedte is ongeveer 2.40 meter en de lengte is 4,5 meter.” De tactiek van deze puzzelvirtuoos bij zijn monsterklus is sorteren op kleur, waardoor hij snel bepaalde onderdelen kan vinden tussen de enorme berg stukjes.
Vrouw verbannen
De puzzel heeft ook invloed op de leefruimte van Ludo en zijn vrouw Ans. Alle spullen in de woonkamer worden aan de kant geschoven en Ans is genoodzaakt om afgezonderd van haar man televisie te kijken op haar laptop in de keuken. Daarnaast mag ze een half jaar lang niet stofzuigen, omdat Ludo bang was dat er per ongeluk een puzzelstukje wordt opgezogen.

Toch zegt Ludo dat hij het iedereen kan aanraden om ook zo'n monsterpuzzel te maken, omdat het rustgevend werkt. Toch weet hij niet of hij deze puzzel ooit nog eens zal maken. Een puzzelpauze neemt hij ook niet. Zijn volgende uitdaging ligt namelijk al klaar. Een puzzel met 'slechts' 9.000 stukjes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel