'Horeca in Lelystad zou personeel moeten delen': "De ene dag werk je daar, de volgende ergens anders"

LELYSTAD • Vr 12 januari 2024 | 5:11 • Vrijdag 12 januari 2024 | 5:11

Zet samen de schouders eronder! Die oproep doet Corrie Hop, de kersverse voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Lelystad aan al haar collega's in de stad.

Volgens Hop zit de horeca in Lelystad in zwaar weer. En ze is er van overtuigd dat de weg omhoog ingezet kan worden door samen problemen aan te pakken. "Er zijn best wel wat ondernemers die het moeilijk hebben nu, er sluiten best wel wat bedrijven ook", zegt Hop. "Ik denk dat er wel wat verbeterd kan worden om de horeca in de lift te zetten".

Sinds corona is het voor meerdere ondernemers in Lelystad moeilijk gebleken om de draad weer op te pakken. Het publiek bleef na het einde van de pandemie vaker weg uit de horeca en door de gestegen prijzen van grondstoffen, energie en personeel kwamen winstmarges voor ondernemers onder druk te staan.

Hop denkt dat er veel te winnen is met samenwerking. Ze stelt voor om een poule te maken van personeel. Dan kunnen ondernemers personeel met elkaar delen. "Als je al het personeel bij elkaar voegt met een nul uren-contract, dan kun je zeggen; die dag werk je bij die ondernemer en de volgende dag werk je ergens anders." Volgens Hop kan dat het personeelsprobleem aanpakken want 'niet elk bedrijf heeft het op dezelfde dagen druk'.

Verspilling tegengaan
Ondernemers zouden kun kosten ook flink kunnen terugschroeven als ze verstandiger zouden omgaan met grondstoffen en gerechten. Er is veel verspilling in de horeca, zegt Hop. "Laat je klanten bij hun gerecht dingen zelf bijbestellen in plaats van dat je allerlei volle bakken op tafel zet." Volgens Hop wordt veel daarvan helemaal niet opgegeten en gaan bijgerechten zo de vuilnisbak in.

"Wij zijn een 'zero waste-bedrijf', zegt Hop. Dat betekent dat er zo min mogelijk voedsel wordt weggegooid. "Alleen botten en graten worden weggegooid". Wat er in de keuken overblijft aan plantaardig of dierlijk materiaal wordt later gebruikt als basis voor nieuwe producten als sauzen of bouillons. Volgens Hop kunnen ondernemers hun marges zo aanzienlijk verbeteren.

Regels gemeente niet altijd helder
De gemeente Lelystad kan ook helpen om de horeca te laten bloeien, zegt Hop. Ze vindt dat er veel te winnen is in het vergunningentraject. De regels voor een nieuwe ondernemers zijn heel onduidelijk, vindt ze. "Je valt als ondernemer van het één in het ander."

Hop vindt dat de gemeente, de provincie en de brandweer hun voorwaarden en wensen meer moeten clusteren; "Dat er één beeld is van wat je nu eigenlijk moet doen als nieuwe ondernemer." Wat Hop betreft komt er een 'tien stappenplan' om nieuwe ondernemers te helpen met het opzetten van een bedrijf.

De gemeente Lelystad laat in een reactie weten dat het proces rondom vergunningaanvragen niet altijd duidelijk is en dat ondernemers niet altijd weten waar ze terecht moeten. De accountmanager van de gemeente die verantwoordelijk is voor het stadshart is in gesprek met de ondernemers om te kijken hoe de gemeente ondernemers beter kan helpen.

Aantrekkelijkheid centrum
Ook moet de gemeente Lelystad meer werk maken van het aantrekkelijker maken van de stad. Lelystad is volgens Hop een gemeente waar plannen te lang blijven hangen of waar van plannen nooit iets terecht komt.

"Er was ooit een plan om een groen stadshart te maken; het Carré. Dat plan is nog steeds niet gevormd. Als je nou eerst eens plannen maakt en die dan ook uitvoert."

Het stoort Hop ook dat de gemeente panden sloopt om daarna het terrein braak te laten liggen. "Hier recht voor de deur is jaren geleden het Magic Apple Casino gesloopt. Die grond ligt sindsdien braak. Doe er dan wat mee".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel