Extreem nat najaar kost waterschap bijna miljoen euro

FLEVOLAND • Ma 15 januari 2024 | 5:39 • Maandag 15 januari 2024 | 5:39

Regen, regen, regen. Het leek niet op te houden afgelopen jaar. Vooral in de laatste maanden kwam er veel water naar beneden. Maar was 2023 ook werkelijk een heel nat jaar? Uit de cijfers blijkt van wel. De hoeveelheid neerslag wordt in Flevoland sinds 1990 bijgehouden. En in die 33 jaar waren er maar twee jaren waarin er meer regen uit de lucht viel dan vorig jaar.

Rudolf Versteeg werkt als hydroloog bij Waterschap Zuiderzeeland. Gemiddeld valt er volgens hem in onze provincie zo'n 850 millimeter regen per jaar. Maar afgelopen jaar was dat meer dan 1000 millimeter. Verder was november de natste novembermaand sinds 1990. En het komt niet vaak voor dat het drie maanden achter elkaar zo nat is.

Veel regen kostte bijna miljoen
Het waterschap moest flink pompen om het overschot weg te werken. Flevoland zou je kunnen zien als een badkuip; als het waterschap de regen niet weg zou pompen, loopt de provincie vol. Het vele pompen leidde wel tot een extra kostenpost. De gemalen moesten vaker draaien dan normaal.

De energiekosten vielen daarom flink hoger uit dan was begroot. Gemaal Wortman bij Lelystad werd bijvoorbeeld veel ingezet en dat kostte veel diesel. In totaal denkt het waterschap aan de extreme regenval bijna een miljoen euro extra kwijt te zijn.

Kans op veel regen toegenomen
Maar hoe uitzonderlijk is zo'n nat jaar? Was het vorig jaar toevallig een keertje nat? Of is er sprake van een trend? Een nat jaar kan volgens hydroloog Versteeg altijd een keer voorkomen. Maar door de klimaatverandering wordt de kans op een nat jaar wel steeds groter, denkt hij.

Ook de kans op hevige stortbuien neemt toe. Er valt dus niet alleen meer neerslag; ook de kans op neerslagextremen neemt toe.

Maatregelen tegen nattigheid?
In 1998 hadden we in Flevoland te maken met extreme neerslag. Door een stortbui liep Tollebeek onder. Die watersnood is nu 25 jaar geleden, maar iets dergelijks kan volgens de hydroloog opnieuw gebeuren, want tegen zulke extreme buien zijn we niet bestand.

Het waterschap kijkt wel naar maatregelen die genomen zouden kunnen. Zo zouden watergangen kunnen worden verbreed, of zouden er extra gemalen kunnen worden gebouwd om het water weg te pompen. Maar volgens Versteeg zullen er altijd natte periodes blijven: "We moeten misschien accepteren dat we af en toe overlast van water zullen hebben".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel