Gemeente wil leefbaarheid bewaken met nieuwe regels huisvesting arbeidsmigranten

NOORDOOSTPOLDER • Do 18 januari 2024 | 22:17 • Donderdag 18 januari 2024 | 22:17

Om te voorkomen dat de leefbaarheid in de dorpen en het buitengebied van Noordoostpolder in gevaar komt, wil de gemeente de regels voor huisvesting van arbeidsmigranten wijzigen.

Het college van burgemeester en wethouders wil inzetten op grootschalige opvang van arbeidsmigranten. Zo komt er ruimte voor nog eens drie locaties met elk driehonderd bedden. Waar die komen is nog niet bekend. Uit gesprekken met betrokkenen is gebleken dat grote locaties het beste bevallen.

Al eerder was de gemeente gestopt met het huisvesten van arbeidsmigranten in de dorpen. Dat blijft zo. Daarmee wordt de reguliere woningmarkt beschermd.

Kleine locaties wil de gemeente zoveel mogelijk beperken. Die zijn straks alleen nog mogelijk tot twintig bedden en alleen als de arbeidsmigranten wonen op het erf van het bedrijf waar ze werken.

In de huidige regelgeving van de gemeente Noordoostpolder zijn vijftien middelgrote locaties tot honderdvijftig bedden mogelijk. De gemeente wijst erop dat er nog vergunningen te vergeven zijn. Ruimte om te bouwen is er dus nog.

Puntensysteem
De gemeente komt ook met een puntensysteem voor initiatiefnemers van nieuwe huisvesting. Wie arbeidsmigranten kan verleiden te vertrekken uit gewone woningen bijvoorbeeld, krijgt in de vergunningverlening voorrang van de gemeente. Verder zijn er punten te verdienen als de plannen kwalitatief goed zijn. Ook beloont de gemeente initiatiefnemers die goed in gesprek gaan met de omwonenden.

Burgemeester en wethouders denken met de nieuwe regels meer grip te krijgen op de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook wordt voorkomen dat arbeidsmigranten van buiten de gemeente in Noordoostpolder komen wonen.

De gemeenteraad besluit volgende maand over de plannen van B en W.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel