Ruiterpaden dicht? Paarden op de openbare weg!

ALMERE • Vr 19 januari 2024 | 6:40 • Vrijdag 19 januari 2024 | 6:40

Ruiters en paard-en-wagens op de openbare weg in Almere. Dat gaan we volgens vier ruitersportverenigingen zien als niemand het onderhoud overneemt van de ruiterpaden in de bossen van Staatsbosbeer.

Staatsbosbeheer wil stoppen met het onderhoud aan de ruiterpaden in Almere. Daarvoor is geen geld meer. In plaats daarvan zullen paardenliefhebbers, ruitersportverengingen, maneges of de gemeente zelf het onderhoud moeten doen. Voor de ruiterpaden in de bossen die van de gemeente Almere zijn geldt dat niet. Daar verzorgt de gemeente al het onderhoud.

Overeenkomst
Staatsbosbeheer heeft een overeenkomst over het onderhoud klaar liggen die de gemeente Almere en de ruitersportverenigingen en andere betrokken partijen kunnen ondertekenen.

"Dat hebben we niet gedaan", zegt Daphne Witzel van stichting Kathedralentrail in Almere. Het onderhoud en de kosten van de ruiterpaden waar de stichting gebruik van maakt zou volledig bij de ondertekenaars van de overeenkomst komen te liggen. Dat is volgens Daphne veel te kostbaar.

Borden en paaltjes
Anissa Blasé van belangenvereniging Stadsweiden Almere erkent dat. Als niemand het onderhoud van de ruiterpaden overneemt dan kan Staatsbosbeheer de borden en paaltjes weghalen.

Staatsbosbeheer geeft aan nog steeds in gesprek te zijn met de ruiterverenigingen en wacht af hoe de gemeente Almere over de kwestie denkt.

Files
"Dan mogen we niet meer met de paarden op de paden komen en zijn we genoodzaakt om de openbare weg op te gaan", zegt Anissa Blasé. Haar Shetlandpony loopt niet sneller dan vier kilometer per uur en daarmee zou ze files kunnen veroorzaken.

Het ruiterpad achter het Almeers Hippisch Centrum ligt er goed bij. "Vanuit de manage wordt hier al voor een deel het onderhoud gedaan", zegt Daphne Witzel. Ze verwacht dat vrijwilligers en diverse verenigingen en stichtingen zich best willen inzetten om ook de andere ruiterpaden van Staatsbosbeheer te onderhouden.

Bomen en struiken
Het gaat bijvoorbeeld om het snoeien van bomen en struiken en om sommige stukken pad aan te harken. Dan moeten daar wel goede afspraken over worden gemaakt.

Volgens Witzel worden er nog gesprekken gevoerd met de paardensportverenigingen en de gemeente. Het gaat over geld, maar ook over verantwoordelijkheid.

In de overeenkomst die Staatsbosbeheer klaar heeft liggen staat dat de getekende partijen aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld een ongeluk op een slecht stuk pad.

Die last is volgens Witzel te zwaar. Samen met de gemeente moet naar een oplossing worden gezocht. Zo wordt er gedacht aan een vorm van een samenwerkingsverband van waaruit het onderhoud aan de ruiterpaden wordt gerealiseerd.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat Staatsbosbeheer per 1 januari landelijk is gestopt met het onderhouden van ruiterpaden. Dat is niet het geval. Landelijk en in Almere lopen er gesprekken voor samenwerking met maneges voor onderhoud.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel