Hbo-studenten kunnen mogelijk straks in Lelystad wonen én studeren

LELYSTAD • Di 23 januari 2024 | 12:48 • Dinsdag 23 januari 2024 | 12:48

Het is al langere tijd een wens van de Lelystadse gemeenteraad en nu lijkt het dan echt te gebeuren: er komt hoger onderwijs in de stad. Aeres Hogeschool in Dronten wil op kleine schaal een hbo-opleiding starten in het centrum en woningbouwcorporatie Centrada wil zorgen voor studentenwoningen in het Theaterkwartier.

Tussen Aeres Hogeschool, Centrada en de gemeente zijn verkennende gesprekken geweest. Alle partijen zijn positief, blijkt uit documenten van de gemeente.

Het gebouw met studentenwoningen moet nog worden gebouwd, naast het huidige MBO College Lelystad, waar nu parkeerplaatsen zijn. In het gebouw zal onderin ook plek zijn voor een aantal lokalen. Daarnaast moet ook ruimte zijn voor woningen voor starters.

Studio's en gezamenlijke woonkamer
Het gebouw zal zo'n 7 à 8 verdiepingen hoog worden met 65 tot 75 appartementen en met studio's voorzien van een eigen badkamer en keuken. In de plannen staat dat er op elke etage ook een gezamenlijke woonkamer en keuken moet zijn zodat studenten "een gemeenschappelijk sociaal leven kunnen ontplooien."

Omdat er op deze locatie geen plek is voor nieuwe parkeerplaatsen vindt de gemeente deze doelgroep logisch. "Studenten en starters kunnen gebruik maken van het station voor reizen naar hun onderwijs, stage of werk en daarnaast van de voorzieningen en het uitgaansleven in het centrum."

Master-opleiding
Aeres Hogeschool wil er in eerste instantie een deel van haar internationale master-opleiding aanbieden maar later ook maatwerktrainingen en cursussen. Verder wil de school onderzoeken of er cursussen en regulier onderwijs op hbo/master-niveau in Lelystad kunnen plaatsvinden.

De gemeente is enthousiast over de plannen. "Lelystad kan op diverse manieren profiteren van de aanwezigheid van internationale hbo-studenten", staat er in de informatienota van de gemeente. "Zij dragen bij aan het economische en culturele leven in de stad en brengen levendigheid en nieuwe kennis mee."

Om de plannen te realiseren gaat Centrada nu een vergunningaanvraag indienen. Wanneer het gebouw er dan daadwerkelijk moet staan is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel