Burgemeester Gebben: Opnieuw noodopvang asielzoekers bij Walibi niet uitgesloten

DRONTEN • Wo 24 januari 2024 | 20:43 • Woensdag 24 januari 2024 | 20:43

Als er na de zomer nog niet voldoende opvangplekken in het land zijn voor asielzoekers, dan kan er mogelijk opnieuw noodopvang worden geregeld op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen. Dat zegt de Dronter burgemeester Jean Paul Gebben. "Als het aan mij ligt, helpen we weer en ik denk als het aan de rest van het college ligt ook."

De noodopvang op het terrein, waar deze zomer onder meer het driedaagse festival Lowlands is, biedt momenteel plek aan 1500 asielzoekers. Dat stopt over drie maanden, want het terrein moet op 7 april leeg zijn. Volgens Gebben is verlenging van de noodopvang op deze locatie in de zomer niet mogelijk, omdat het festivalseizoen daarna aanbreekt.

'Spreidingswet is steun in de rug'
Dinsdag stemde een meerderheid van de Eerste Kamer in met de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijkere verdeling van de opvang van asielzoekers over alle gemeenten in het land.

Gebben is verheugd dat de wet is aangenomen, zei hij ook al eerder. Vorige week overhandigde hij nog namens de gemeenten, provincies en het COA een petitie aan de Eerste Kamer met het dringende verzoek de wet aan te nemen. "De wet is een steun in de rug van gemeenten die echt graag willen. Ik hoop dat er genoeg gemeenten zijn die op basis van vrijwilligheid zeggen: dit gaan we doen, zodat noodopvang in Dronten niet meer nodig is."

Lees ook: Spreidingswet asielzoekers heeft steun Eerste Kamer, burgemeester Gebben van Dronten blij

'Dan help je opnieuw'
De burgemeester heeft inmiddels contact opgenomen met bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA om te vragen of hij al weet hoe het er na het festivalseizoen voor staat en of het terrein in Biddinghuizen weer nodig is. "Dat weet hij nog niet. Maar het is niet zo dat als er iemand in het water ligt, dat je er dan niet in springt omdat je vorige week ook al iemand hebt gered. Dan help je opnieuw."

Dronten biedt naast de noodopvang ook nog onderdak aan 1300 mensen in het asielzoekerscentrum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel