Gemeente Urk heeft problemen met straatverharding boven water: "Geen mislukt experiment"

URK • Wo 24 januari 2024 | 23:13 • Woensdag 24 januari 2024 | 23:13

De gemeente Urk weet inmiddels waar de problemen liggen met de waterpasserende verharding die in diverse Urker straten zit. Regenwater wordt op die straten niet afgevoerd via het riool, maar moet door de straat wegzakken. Maar in de praktijk levert een hevige bui op sommige plekken nu flinke wateroverlast op.

Volgens wethouder Willem Foppen is het in ieder geval zeker geen mislukt experiment, zo zei hij tijdens een commissievergadering. Foppen zegt dat er in sommige straten extra maatregelen nodig zijn om de problemen te herstellen.

Wat is waterpasserende verharding?
Waterpasserende verharding bestaat uit stenen met afstandhouders die een voeg tussen de stenen brengt. Deze voegen worden gevuld met steensplit, waarlangs regenwater snel weg zou moeten stromen.

De problemen zijn volgens Foppen grofweg op drie manieren ontstaan. Zo zijn in sommige straten de voegen vervuild, waardoor het water niet goed wegloopt. Op die plekken gaat de gemeente de straat opnieuw voegen.

Herstraten
In andere straten is een kalkafzetting onder de straten ontstaan. Daar zit er volgens de wethouder niets anders op dan de wegen opnieuw te bestraten.

Het derde probleem is het grootste. Volgens Willem Foppen is er op sommige locaties een probleem ontstaan met het lavapakket onder het wegdek. Dat komt doordat er in de Urker nieuwbouwwijken zwaar bouwverkeer over nieuw aangelegde straten heeft gereden. Het lavapakket is op die plekken vergruisd, waardoor ook daar het water niet goed kan wegzakken. De gemeente gaat in deze straten alsnog waterkolken aanbrengen in het wegdek.

Archieffoto wateroverlast Urk

Een mislukking?
Is de waterpasserende verharding dan te bestempelen als een mislukking? Dat vroeg afzwaaiend CDA-raadslid Marjanne Romkes-Foppen woensdagavond aan de wethouder. "Dat het systeem af en toe niet werkt, betekent niet dat het experiment mislukt is. We hebben wel het nodige geleerd", was zijn antwoord.

De wethouder zegt dat de gemeente nu veel beter weet waar dit type verharding op Urk wel of beter niet gebruikt kan worden. In de nieuwe Zeeheldenwijk komt de waterpasserende verharding in ieder geval niet terug. "In die wijk komt namelijk veel meer oppervlaktewater, waar de regen naar kan wegstromen."

De extra kosten voor het herstel van de diverse Urker straten is voor rekening van de gemeente. Hoeveel de herstelwerkzaamheden in totaal gaan kosten is op dit moment niet te zeggen, aldus wethouder Willem Foppen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel