Busdienstregeling wordt versoberd, tekort aan chauffeurs kan nog hele jaar duren

FLEVOLAND • Do 25 januari 2024 | 15:55 • Donderdag 25 januari 2024 | 15:55

Het tekort aan buschauffeurs bij EBS duurt mogelijk nog het hele jaar. Het probleem is niet snel op te lossen. Daarom krijgt EBS van de provincie toestemming om de dienstregeling te versoberen, maar op voorwaarde dat het chauffeurstekort uiterlijk in december bij de start van de nieuwe dienstregeling is opgelost.

Dat antwoordt het college van Gedeputeerde Staten op vragen van ChristenUnie-Statenlid Ria Visser-Kapitein. Zij had vragen gesteld over de uitval van de vele bussen bij EBS. Het bedrijf voert sinds 10 december het streekvervoer in grote delen van Flevoland en Overijssel uit. Dinsdag bleek dat 1 op de 10 ritten van EBS op dit moment uitvalt.

Het college van GS antwoordt aan Visser-Kapitein dat de problemen het gevolg zijn van een combinatie van een hoog ziekteverzuim, een groter dan verwacht personeelstekort en aanloopproblemen. De tijdelijke oplossing is dat EBS de dienstregeling versobert door minder ritten te rijden, waardoor er voor de overige ritten meer chauffeurs beschikbaar zijn.

Omdat dit een complexe aanpassing van de dienstregeling betreft, gaat die waarschijnlijk niet voor 1 april in. De colleges van Flevoland, Overijssel, en Gelderland moeten de aanpassingen formeel nog goedkeuren. Hoe snel dat gaat, is onduidelijk.

Flevoland onderzoekt of het de Regiotaxi vaker kan inzetten op moment dat de EBS-bussen niet beschikbaar zijn.

Provinciale Staten niet tevreden
Provinciale Staten zijn niet tevreden over de aanpak van EBS door de provincie en maken zich zorgen. Op initiatief van Ria Visser-Kapitein hebben alle fracties voor 14 februari een overleg aangevraagd, waarin Gedeputeerde Jan de Reus nadere uitleg moet geven.

Zo is voor de ChristenUnie niet helder waarom Flevoland, Overijssel en Gelderland geen boete aan EBS willen opleggen, terwijl Noord-Holland dat al wel heeft gedaan. Ria Visser vreest dat EBS in Noord-Holland nu harder gaat lopen om van de boete af te komen en de problemen in Flevoland laat voortduren.

Ook willen Provinciale Staten meer duidelijkheid over wat EBS doet om het chauffeurstekort echt op te lossen. Het vooruitzicht dat het nog heel 2024 kan voortduren baart Visser-Kapitein zorgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel