Zeventig procent PFAS uit water gefilterd, proef Lelystad geslaagd

LELYSTAD • Ma 29 januari 2024 | 8:00 • Maandag 29 januari 2024 | 8:00

Bij een proef in Lelystad is het gelukt om ruim zeventig procent van het PFAS en andere hele kleine vervuilende stoffen uit het afvalwater te halen. Dat is bijzonder, want tot nu toe lukte dat eigenlijk niet en daardoor hopen de stoffen zich snel op. Stoffen die wij vervolgens via onder meer voedsel weer binnenkrijgen.

Te veel van die stoffen lijkt ongezond te zijn. Waterschap Zuiderzeeland is een jaar aan het testen met een nieuw filtersysteem en is optimistisch over de resultaten.

"Natuurlijk hadden we liever dat het nog beter werkte, maar we zijn wel hoopvol", vertelt Bernadette Lohmann van het waterschap. Zij heeft het afgelopen jaar veel testen gedaan met de proefopstelling.

"Het filtersysteem werkt vooral de eerste maanden dat er water doorheen stroomt erg goed. We zien dat daarna een soort geultjes ontstaan in de de stof waaraan bijvoorbeeld de PFAS zich bindt, waardoor het minder goed gaat werken."

Lohmann over de testen:

Lohmann is er van overtuigd dat er nog veel verbeterd kan worden aan het filtersysteem, waardoor het ook gedurende een langere periode goed blijft werken. De testen gaan door bij een ander waterschap, buiten de provincie. "Daar zit meer PFAS in het water en bovendien is het de afspraak dat de proef op een andere plek een vervolg krijgt", zegt Lohmann.
Wat is PFAS?
PFAS is een naam die gegeven wordt aan de groep chemicaliën die lang in het milieu blijft. De chemicaliën hopen zich op omdat ze niet worden afgebroken. Ze zitten in veel dingen, zoals waterdichte jassen, brandblusschuim, anti-aanbakpannen en sommige verpakkingen. PFAS kunnen zich ophopen in het milieu en organismen, waardoor er zorgen zijn over langetermijneffecten op mens en natuur.

Pan met anti-aanbaklaag met PFAS

Voorzichtig optimistisch
Zelfs als het filtersysteem nog meer microvervuilingen uit het water kan halen, is het belangrijk dat er minder rotzooi in het riool komt, vindt Lohmann.

"Wij willen heel graag een totaalverbod op PFAS. Zelfs als je alles uit het water kunt halen, blijf je zitten met het spul. De enige manier om het nu kwijt te raken is door het te verbranden boven de 900 graden. Zelfs dan weten we nog niet precies wat voor stoffen er dan overblijven", vervolgt Lohmann.

Ze voegt er tot slot aan toe dat we ook beter moeten nadenken over het gebruik van medicijnen. Ze vertelt dat de resten van medicatie misschien nog wel moeilijker uit het water te krijgen zijn dan PFAS.

De proefopstelling in Lelystad

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel