Omwonenden Oostvaarderskliniek schrikken van onderzoeksrapport

ALMERE • Di 30 januari 2024 | 7:22 • Dinsdag 30 januari 2024 | 7:22

De werkgroep Bewoners Stripheldenbuurt is geschrokken van de angstcultuur die binnen de Oostvaarderskliniek is geconstateerd. Uit een recent rapport blijkt dat medewerkers van de tbs-kliniek in Almere Buiten geen melding durven te doen van misstanden.

Volgens Khaled Khater van de werkgroep zal de nieuwe leiding ruim de tijd moeten nemen die cultuur te verbeteren. "Er ligt heel veel werk voor de directie om orde op zaken te stellen", aldus Khater. "Wat ons betreft moet daar drie tot vijf jaar voor uitgetrokken worden."

De misstanden binnen de kliniek hebben óók hun uitwerking op de buurt, zo stelt Khater. "Wat mij nog steeds voor ogen staat, is de verkrachting van een vrouw die in 2020 heeft plaatsgevonden door een tbs'er uit deze kliniek", aldus Khater. "Dat heeft een enorme impact gehad. Als het binnen die kliniek niet op orde is dan zal zich dat direct of indirect uitten naar buiten toe. Een tbs'er zal op enig moment op onbegeleid verlof gaan. En daar zitten de risico's."

'Uitbreiding verder weg dan ooit'
Met de snoeiharde conclusies van het rapport op tafel, is wat de werkgroep betreft een uitbreiding van de Oostvaarderskliniek verder weg dan ooit. "Als je bedenkt wat hier intern moet gebeuren", zo stelt Khater, "dan kun je dat niet combineren met een eventuele uitbreiding van deze kliniek."

Maar zelfs in het geval dat op termijn de kliniek haar zaakjes wél op orde zou hebben, dan nóg zijn de buurtbewoners tegen een uitbreiding. "Wij zijn van mening dat je niet boven de draagkracht moet gaan dat Almere Buiten kan hebben", aldus Khater.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel